Sirevi i meso iz banje: Recept iz davnina za sve željne domaće kvalitete

11. kolovoza 2019.

foto: P/FM

Malo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo iz Komina pokraj Svetog Ivana Zeline u Zagrebačkoj županiji tržištu nudi klasične proizvode hrvatskog sela, no neki se od tih proizvoda sada mnogo rjeđe mogu naći na našim tržnicama. To su svakako vrlo egzotični proizvodi - meso iz banje i čvarci u masti.

Nekada davno naši ljudi sa sela nisu imali hladnjake u kojima su mogli čuvati meso, nego su se koristili drugim metodama, uz tradicionalno sušenje, kaže vlasnik OPG-a Kušt Božidar Kušt.

meso iz banje

"Naši djedovi i bake znali su ispeći meso i zaliti ga mašću, koja bi se stvrdnula oko njega, i na taj ga način sačuvati od kvarenja tijekom dužeg vremena. Mi smo ponudili to tržištu i, uz dobru priču i kvalitetno meso, pronašli smo kupce željne domaće kvalitete", dodaje Kušt.

Božidar Kušt OPG

Iako je riječ o zastarjelom načinu konzerviranja proizvoda, stariji ljudi koji se toga sjećaju i dugo to nisu vidjeli, pokazuju veliki interes, a mlađi su znatiželjni.

"Moja djeca kod kuće, primjerice, jedva čekaju da napravimo meso iz banje. S druge strane, i svinjska mast, nakon niza godina smatranja kako je nezdrava, ponovno postaje ono što se traži, osobito ako dolazi iz poznatog izvora i prirodnog uzgoja. Ovaj način čuvanja proizvoda potpuno je prirodan i ne može mu se ništa dogoditi, za razliku od umjetnih aditiva ili dodanog ulja", naglašava Kušt.

sir OPG Kušt

Inače, na ovom obiteljskom gospodarstvu bave se poljoprivredom, uzgojem goveda i proizvodnjom sira, mesa i mesnih prerađevina na vlastitom imanju. Nešto zemlje imaju i u zakupu kako bi mogli osigurati kvalitetni izvor vlastite hrane za stoku. Iako je nekolicina njihovih kolega u okolici europskim novcem sufinancirala dio ulaganja u razvoj svoga obiteljskoga gospodarstva, oni to još nisu učinili.

"Velik nam je izazov zadovoljiti kriterije pojedinih natječaja jer smo za jedne preveliki, a za druge premali. No, ne odustajemo i vjerujemo da ćemo u sljedećoj fazi svoga razvoja povući neka sredstva kojima ćemo smanjiti svoje financijsko opterećenje", ističe Božidar Kušt.

OPG Kunšt Komin p

Kupce za svoje proizvode pronalaze ponajprije na mjestima svoje stalne prodaje - u Sesvetama i Samoboru, gradovima blizu Zagreba, ali nastupaju i na svim sajmovima koji se organiziraju u okolici, pa se čak znaju zaletjeti i na neka događanja na dalmatinskoj obali, Istri i Kvarneru. "Svi sajmovi na kojima sudjelujemo prilika su nam za promociju proizvoda, a ne toliko da prodamo ono što smo donijeli. Gdje god dođemo, dobrodošli smo i ljudi nas cijene i prepoznaju, a one viškove koje imamo i ne prodajemo na stalnim mjestima prodaje, možemo ponuditi ovdje", zaključuje Božidar Kušt.

Krešimir Sočković