Općini Kneževi Vinogradi nagrada za najbolju hrvatsku vinsku destinaciju

2. ožujka 2023.

Foto:Shutterstock

Baranjska općina Kneževi Vinogradi dobitnica je titule Velikog zlatnog suncokreta kao najbolja hrvatska vinska destinacija koja se u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" dodjeljuje na svečanosti Suncokret ruralnog turizma Hrvatske - "Sunflower Award"!.

Tim povodom u četvrtak je u Osijeku održana konferencija za novinare na kojoj je osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao da ulaganja u turizam počinju davati rezultate.

"Govorimo o 40-postotnom povećanju turističkih posjeta Osječko-baranjskoj županiji u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, kazao je Anušić dodajući kako je na tom području turizam postao ozbiljan biznis.

Napomenuo je se u Slavoniji i Baranji proizvodi polovica ukupne proizvodnje vina u Hrvatskoj te da turistička ponuda privlači sve veći broj ljudi, ne samo iz Europe.

Načelnik nagrađene općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić ocijenio je da će priznanje tu općinu dodatno pozicionirati u turizmu na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske kao svojevrsnu top destinaciju.

Zahvalio je vrhunskim vinarima kojih je na području općine oko 20, kao i udrugama u turizmu koje se bave vinarstvom i organizatorima vinskih manifestacija.

Ovo nije prvo turističko priznanje za općinu Kneževi Vinogradi jer je prije nekoliko godina na Danima hrvatskog turizma Etno selo Karanac odnijelo titulu top destinacije ruralnog turizma a nedugo zatim i općina je bila druga u istoj konkurenciji, iza Općine Konavle u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Prošle je godine selo Zmajevac nominirano za top selo – najljepše selo svijeta no nažalost nije ušao među 10 kandidata u završnoj utrci premda je i samo prihvaćanje kandidature bila već veliko priznanje.

Kramarić tvrdi da na području općine trenutačno ima od 450 do 500 turističkih ležajeva, a da prije 15 godina nije bilo ni jednoga.

"Osim poljoprivrede koja je osnovna gospodarska grana ovog kraja, u turizmu vidimo perspektivu i budućnost", poručuje načelnik najavljujući dolazak privatnog investitora koji je, kako je rekao, spreman u turizam sela Karanac investirati desetke milijuna eura.

Kramarić upozorava da izostaje pomoć države. Kaže da se općina javila na jedan natječaj ministarstva turizma i prijavila projekt od 50 milijuna kuna.

 

Hina/P.hr