Omogućen brži i jeftiniji ulazak u poslovni svijet

2. prosinca 2019.

Foto: Pixabay

U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta pokrenut je informacijski sustav START - elektroničke usluge pokretanja poslovanja. To znači da će svi koji žele ući u svijet poduzetništva to moći učiniti ispunjavanjem jednog digitalnog obrasca, a cjelokupna procedura neće biti duža od dva dana.

"Ovdje više nema odlaska na šalter, ovdje više nema obilaska ureda, ovdje više nema neposrednog kontakta sa službenicima i dužnosnicima, sve se automatiziralo, sve se digitaliziralo i to je naš doprinos prema smanjivanju uz pojednostavljenje procesa, smanjivanju eventualnih inicijalnih koruptivnih radnji koje bi se mogle dogoditi u trenutku kada se želi pokrenuti poslovanje", rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat, koji je najavio kako će do kraja iduće godine biti omogućena i usluga STOP, gdje će na jednostavan način moći i zatvoriti trgovačko društvo. 

Usluga je osmišljena po principu životnih događaja ili situacija, uzimajući u obzir da je današnji poduzetnik informiran o svojim pravima i obvezama te o specifičnostima svoje djelatnosti, no ne mora poznavati regulativu koja nije vezana uz njegov posao niti procese koji se moraju odraditi da bi poslovanje započeo. Stoga korisniku omogućava pokretanje poslovanja bez potrebe poznavanja institucionalnih procesa. Za sve ostalo pobrinut će se institucije koje su dio procesa, bez korisnikove intervencije i potrebe da kontaktira svaku pojedinačno. Inače, izrada ovog sustava porezne obveznike koštala je šest milijuna kuna.

 

MINGO-sustav Start Foto/Fina

START sustav omogućit će upis tvrtke u Sudski ili Obrtni registar, Registar poslovnih subjekata pri Državnom zavodu za statistiku, podnošenje prijava o početku poslovanja i o početku osiguranja u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, upis u Registar poreznih obveznika pri Poreznoj upravi, te registraciju u sustav PDV-a, otvaranje poslovnog računa u banci i elektroničko plaćanje pristojbi i naknada nastalih u procesu.

Izmjenom Zakona o trgovačkim društvima ukinuta je potreba javnobilježničke ovjere osnivačkih akata, a sustav korisniku osigurava potpunu samostalnost u generiranju i elektroničkom potpisivanju dokumentacije unutar samog rješenja za osnivanje društava na daljinu. Prije upisa društva u sudski registar svaki osnivač može uplatiti samo četvrtinu uloga za preuzeti poslovni udio. Preostali iznos mora se u cijelosti unijeti u roku od godine dana od dana upisa društva u sudski registar. Izmjenom Zakona o sudskim pristojbama iznos sudske pristojbe za elektronički predane prijave smanjen je za 50 posto. A uštede donosi i mogućnost pokretanja poslovanja iz vlastitog doma, bez potrebe odlaska na različite lokacije i okupljanja sudionika.

Sustav START trenutno potrebnu papirnatu dokumentaciju svodi na minimum s tendencijom potpunog izbacivanja, a unutar njega kreiraju se elektronički dokumenti koji se zajedno s provjerenim i potpisanim podacima razmjenjuju među institucijama.

Ilijana Grgić