Nakon kupnje dviju tvornica žele osvojiti 30 posto svjetskog tržišta

21. listopada 2020.

Omco grupa, unutar koje posluje i Omco Croatia, ovih je dana završila akviziciju konkurentskoga američkog Ross Groupa, kojom je preuzela njegova postrojenja u Mađarskoj i južnoj Africi. Svjetski lider u proizvodnji alata za izradu staklene ambalaže ovim preuzimanjem svoj tržišni udio u globalnim razmjerima povećao je s 20 na oko 25 posto, a kada se završi proces integracije, cilj im je držati 30 posto svjetskog tržišta, kaže Darko Ranogajec, CEO Omco grupe te direktor i predsjednik Uprave Omco Croatije.

Grupa s novim pridodanim članovima sada u sedam zemalja zapošljava 2.200 ljudi, a od toga trećina radi u Hrvatskoj. Tvornica u Humu na Sutli u tehnološkom je smislu perjanica u Grupi, a u nju je u posljednjih pet godina, najvećim dijelom u automatizaciju i digitalizaciju, investirano 50 milijuna eura.

Tijekom proljetnog lockdowna i Omco grupa i Omco Croatia prošli su relativno bezbolno. Što se tiče prodaje, uspjeli su ostvarivati zacrtane ciljeve, transport i logistiku plaćali su skuplje, više truda uložili su u organizaciju, ali nije bilo zastoja u proizvodnji niti je bilo negativnog utjecaja na financijske rezultate u prvom polugodištu.

Pandemija nije odgodila investicije, ali ih je reducirala. U ovom trenutku ključno je osigurati stabilnost poslovanja, ističe čelni čovjek Omco grupe čije je sjedište u Belgiji.

"Nismo zaustavili automatizaciju i zamjenu strojeva, ali smo stavili zadršku na ekspanziju koja je bila u genetskom kodu ove kompanije i koja je proteklih godina rasla godišnje 10 ili 15 posto. Za iduću godinu nismo si projicirali taj rast, nego smo napravili stabilnost u toj projekciji i ona je te investicije koje su bile predviđene za rast automatski stavila na čekanje do 2022. ili 2023. godine", kaže Ranogajec.

Za kvalitetne i prepoznate proizvode iz Huma na Sutli prostora još ima. Nema sumnje da će neke bolje godine omogućiti daljnje širenje ove tvrtke. Prije 23 godine, u trenutku kada je nekadašnja Straža Alatnica postala dio Omco grupe, zapošljavala je stotinu ljudi, a danas, uz provedeni proces automatizacije proizvodnje, zapošljava 750 ljudi. U tom razdoblju povećali su se 30 puta - sada Omco Croatia posluje na 20.000 četvornih metara, od čega su na oko 15.000 kvadrata proizvodni pogoni.

Ivana Barać/Franjo Maltar