Ogroman interes za energetsku obnovu zgrada, duplo više prijava od raspoloživog iznosa

17. svibnja 2022.

Foto: Pixabay

U samo 16 minuta, nakon što je u 9 sati otvoren poziv na dodjelu bespovratnih sredstava Energetska obnova višestambenih zgrada, ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava dosegnuo je 200 posto raspoloživog iznosa bespovratnih sredstava. Inače, za energetsku obnovu višestambenih zgrada neoštećenih u potresu u okviru inicijative 6. NPOO-a osigurana je alokacija u iznosu od 300 milijuna kuna, dok je na javni poziv stiglo čak 600 milijuna kuna vrijednih prijava.

"Zbog navedenog razloga, a u skladu s Uputama za prijavitelje, točka 3.3. Rok za predaju projektnog prijedloga, s danom 17. svibnja 2022. godine Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava Energetska obnova višestambenih zgrada obustavlja se na određeno vrijeme do 1. kolovoza 2022. godine", ističu u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Unošenje projektnih prijedloga putem sustava eNPOO potencijalnim prijaviteljima bilo je omogućeno ranije, i to od 25. travnja 2022. godine.

U Ministarstvu navode da se oni projektni prijedlozi koji se pokušaju registrirati u sustav fondova EU-a unutar razdoblja u kojem je Poziv obustavljen - neće razmatrati. 

Najniži iznos bespovratnih sredstava za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnoga projektnog prijedloga iznosi 150.000 kuna, a najviši čak 22 milijuna kuna.

U Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine napominju da ovim pozivom nisu bile obuhvaćene višestambene zgrade oštećene u potresu jer će se one obnavljati u sklopu posebnog poziva. 

P.hr/I.G.