Održiv i ravnomjeran razvoj jest iznad profita

11. travnja 2019.

Foto: HGK, Shutterstock

Povodom 8. sastanka šefova Vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine te 9. poslovnog foruma zemalja SIE i Kine, u Cavtatu se održao peti sastanak Poslovnog vijeća Kine i zemalja srednje i istočne Europe, na kojem je sudjelovalo oko 70 kineskih i 30 europskih sudionika.

Robna razmjena između Hrvatske i 16 zemalja čini gotovo 40 posto naše robne razmjene, istaknuo je na skupu potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić. "Stoga je naša suradnja neizbježna i nužna za jačanje gospodarskih veza. Tu smo da vidimo što nam sve preostaje učiniti kako bismo prebrodili potencijalne prepreke za nove poslove i investicije. Kreiramo temelj kako bi tvrtke hrabrije iskoračile u nove pothvate", ističe Barbarić.

Potpredsjednik Poljske agencije za trgovinu i ulaganja Senger Krzysztof istaknuo je da europske zemlje i Kina imaju dugu povijest trgovine, no da su nam sada na raspolaganju i novi mehanizmi jačanja suradnje bez obzira na udaljenost, poput e-trgovine. "Prvi korak je uvijek najteži. Upravo smo zato otvorili nove urede u Kini kako bismo stavili fokus na važnost trgovinskih ruta na azijskom kontinentu", rekao je Krzysztof, posebno naglasivši suradnju zemalja srednje i Iistočne Europe s Kinom putem ulaganja u tržište nekretnina i startup-tvrtki.

 

"Kina suradnju u sklopu inicijative vidi kao ključ i suočavanja s ekonomskom krizom i industrijskoga razvoja svih uključenih zemalja. Možemo zajedno raditi kako bismo nadišli izazove. Poslovno vijeće jest važna komponenta te suradnje", rekao je potpredsjednik Kineskoga vijeća za promociju međunarodne trgovine Zhang Shenfeng, naglasivši da na platformi Vijeća raspolažu s više od 300 mehanizama suradnje Kine i zemalja SIE te više od 18.000 tvrtki.

"Ova suradnja unijela je novu dinamiku u bilateralne odnose. Naravno, bez potpore financija, provedba inicijativa nije moguća. Kineska izvozno-uvozna banka primarno potiče međunarodnu trgovinu i ulaganja, no naš cilj nije maksimizirati profit. Cilj je ravnomjeran, društveno odgovoran i održiv razvoj projekata koji financiramo te veći broj radnih mjesta za lokalno stanovništvo", rekla je predsjednica Kineske izvozno-uvozne banke Hu Xiaolian.

P.hr/K