Održani sastanci hrvatskih i španjolskih tvrtki o projektu Dones

24. veljače 2023.

Foto: Shutterstock

Više od 70 predstavnika hrvatskih i španjolskih tvrtki, udruga i institucija koji traže priliku na tržištu javne nabave za fuzijske tehnologije i stvaranje održivog izvora energije za budućnost održalo je u petak online sastanke u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), španjolskog udruženja znanstvene industrije Ineustar i komore Granade, na kojem su predstavile svoje referencije za projekt Dones.

Riječ je o pristupanju sredstvima iz hrvatsko-španjolskog projekta Dones, vrijednog 707 milijuna eura, s ciljem izgradnje istraživačke infrastrukture međunarodnog uređaja za ozračivanje fuzijskih materijala, ističe se u priopćenju HGK.

Kao španjolsko-hrvatski projekt, on je 2018. uvršten među projekte ESFRI-ja, strateški važne za EU. Konzorcij Dones.hr čine Institut "Ruđer Bošković", još pet znanstvenih ustanova, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Tvrtkama su, stoji u priopćenju, na raspolaganju tri aspekta uključivanja u taj projekt: putem sredstava za fuzijske tehnologije, za koje bi Hrvatska kao partner trebala isporučiti opremu proizvedenu u RH u vrijednosti od pet posto projekta, tj. 35 milijuna eura, zatim putem drugih popratnih nabava poput logistike te putem partnerstava sa španjolskim tvrtkama ili u statusu podizvođača. Posljednji aspekt suradnje bio je povod za organizaciju ovih B2B razgovora.

U prvom dijelu online susreta predstavile su se hrvatske i španjolske tvrtke koje imaju referencije i certifikate relevantne za Dones, navode iz HGK.

Tvrtka Inetec prva je hrvatska tvrtka koja je dobila posao na gradnji ITER-a (međunarodni istraživački i inženjerski projekt na polju nuklearne fuzije). U međuvremenu poslove su dobile i hrvatske tvrtke Monting Power Systems i Primakon.

Svoje su proizvode i rješenja danas predstavile hrvatske tvrtke Inetec, Jedinstvo – PNO (Teh-Cut), Monting Power Systems, Multinorm i Monting te tvrtka Fripol koja je postala dobrovoljna članica HGK upravo kako bi mogla sudjelovati u poslovnim susretima i projektima u vezi s fuzijom.

Koordinator projektnog tima Konzorcija Dones.hr Tonči Tadić predstavio je dosadašnje sudjelovanje Hrvatske u Donesu izrazivši uvjerenje da će Hrvatska biti izvrstan partner Španjolskoj. Tadić očekuje višestruke mogućnosti za domaće tvrtke, uz financijske i one koje se tiču razvoja njihove konkurentnosti i dugoročnog rasta.

"Postizanje ključnih ciljeva u eksploatacijskom razdoblju takvih projekata iznimno je značajno za europsko gospodarstvo jer će praktično neograničenim izvorom zelene energije omogućiti brže ostvarenje klimatskih ciljeva. Industrija ima poseban interes u ostvarenju ovih ciljeva jer je prijelaz na ugljično neutralno gospodarstvo, bez ostvarenja ciljeva iz ovakvih projekata, izuzetno skupo i komplicirano", istaknuo je v. d. ravnatelja Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Robert Blažinović.

Svoju priliku za suradnju sa španjolskim tvrtkama u projektu fuzije vidi i tvrtka Hydromat, koja se bavi konstrukcijom i proizvodnjom hidraulične opreme i pripadajuće automatizacije, a posljednjih 20-ak godina posebno intenzivno djeluje na području kontrole protoka fluida i ventilske automatizacije. Gotovo većinu svojih rješenja i proizvoda plasira izvan granica Hrvatske, ističu iz HGK.

"U HGK gradimo priču i okupljamo tvrtke kako bismo im otvorili pristup tržištu znanstvenih projekata, a središnja točka bit će Zajednica znanstvene industrije HGK koju ćemo osnovati ove godine. Prilike u fuziji jesu bile temelj osnivanja Zajednice, no potencijal suradnje znanosti i gospodarstva za naše tvrtke mnogo je veći. Tako je, primjerice, istraživanje svemira još jedno novo područje interesa naših članica te namjeravamo, po uzoru na ovu radionicu za fuziju, istu stvar kroz nekoliko mjeseci napraviti i za svemir. Udruženje Ineustar ima u svom članstvu tvrtke koje su isto u segmentu svemira, a Europska svemirska agencija često u natječajima uvjetuje da tvrtka koja prijavljuje svoj projekt ima partnere iz drugih zemalja EU-a. Stoga ovakvo povezivanje nosi benefite za sve uključene", poručila je Marija Šutina iz Sektora za industriju i održivi razvoj HGK.

Hina/P.hr