Odašiljači i veze pustili u rad novi objekt na Ugljanu

16. svibnja 2019.

Foto: OIV

Odašiljači i veze su na brdu Maloj glavi na otoku Ugljanu pustili u rad novi 85 metara visok antenski stup, investiciju čija je ukupna vrijednost oko 30 milijuna kuna, čime su proslavili i 93. obljetnicu. Riječ je o najvišem stupu te vrste, točnije čelične konstrukcije u Hrvatskoj. Svrha je projekta poboljšati kvalitetu usluga i preseliti opremu OIV-a te radiokomunikacijsku i telekomunikacijsku opremu drugih korisnika istočno od sadašnje lokacije u krugu Tvrđave sv. Mihovila na novu lokaciju na vrhu Maloj glavi, ističu iz OIV-a.

"Ovom investicijom Odašiljači i veze pokazuju poslovnu konkurentnost, učinkovitost, inovativnost te gospodarsku i društvenu odgovornost za svoju ulogu u specifičnom okruženju kakvo su naši otoci", istaknuo je na prigodnoj svečanosti u povodu puštanja u rad novog antenskog stupa ministar državne imovine Goran Marić. 

Član Uprave i direktor Odašiljača i veza Mate Botica istaknuo je da su na odašiljaču instalirani uređaji i oprema koji služe za odašiljanje radijskih i televizijskih programa, što će pridonijeti boljem primanju signala u zadarskoj regiji, ali i drugih službi koje se bave telekomunikacijama. "Novi će antenski stup zamijeniti dosadašnji objekt koji se nalazi na susjednom brdu u Tvrđavi sv. Mihovila i cijelom zadarskom kraju dati kvalitetniji prijem radijskih i telekomunikacijskih usluga, što je preduvjet za razvoj gospodarstva, posebice turizma", kaže Botica. 

Toranj se sastoji od čelične konstrukcije mase oko 180 tona, postavljen je u temeljima 10 puta 10 metara u koje je ugrađeno više od 1500 tona betona. Novi antenski stup najveća je investicija Odašiljača i veza. 

Radovi na novom odašiljaču počeli su u ožujku 2018. Od podnožja do vrha Male glave probijeno je oko 400 metara puta, a pokraj stupa sagrađen je pogonski objekt površine 200 četvornih metara za smještaj uređaja i opreme. Prema najavama iz Odašiljača i veza, pokraj novog antenskog stupa trebao bi se izgraditi vidikovac za posjetitelje.

Hina, P.hr