Izabrano idejno rješenje za projekt Expo 2020 Dubai

29. srpnja 2019.

Foto: Real Grupa

Prema odluci Nacionalnog odbora Republike Hrvatske za Svjetsku izložbu Expo 2020 Dubai izabrana je Zajednica ponuditelja Real Grupa za izradu idejnog rješenja projekta s kojim će se Hrvatska predstaviti na najvećoj svjetskoj gospodarskoj pozornici i najposjećenijoj izložbi Expo u Dubaiju od 20. listopada 2020. godine do 10. travnja 2021. godine. Natječaj je, uz izradu idejnog rješenja, uključivao i njegovu implementaciju, održavanje i deinstalaciju. Hrvatska će se na izložbi Expo Dubai 2020 koji će na jednome mjestu prvi put okupiti sve svjetske zemlje te na kojem se očekuje više od 25 milijuna posjetitelja, predstaviti kao „Zemlja koja inspirira velike umove – inspiring great minds“, a hrvatski paviljon će s vanjske strane biti inspiriran prepoznatljivim crvenim kvadratima, dok će unutrašnjost krasiti multimedijalni prikazi hrvatske prirodne i kulturne baštine uz pomoć hrvatskih izumitelja, umjetnika te drugih utjecajnijih ličnosti. Predstavljanjem najboljih domaćih inovativnih projekata, ideja, izuma i kreativnih pojedinaca, sudjelovanje na Expou pozitivno će utjecati na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.  

Dubai Expo

Nastup Republike Hrvatske na Expou 2020 kao najvećem globalnom, nekomercijalnom događaju od velikoga gospodarskog i kulturnog značaja pruža mogućnost pristupa tržištima Afrike, Azije, Europe, Amerike, odnosno pristup tržištima s ukupno 3,2 milijarde potrošača. Vlada Republike Hrvatske prepoznala je potencijal i važnost svjetske izložbe Expo te jednoglasno dala zeleno svjetlo za sudjelovanje Hrvatske na predstojećoj izložbi. Tema je Expoa 2020 „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti" (Connecting Minds, Creating the Future), a paviljon za hrvatsko predstavljanje nalazit će se unutar tematskog parka „Mobilnost“, dok će tema hrvatskog paviljona biti „Mobilnost uma“ (Mobility of the Mind). Putem ove teme Hrvatska će se moći predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja, izuma i kreativnih pojedinaca koji su zbog želje za izazovima i otvorenosti prema novome, katkad uz malo resursa, postigli svjetsku prepoznatljivost.

Ministarstvo turizma zaduženo je kao koordinacijsko tijelo za pripremu sudjelovanja Hrvatske na Expou, a radi toga osnovan je i Nacionalni odbor RH za Svjetsku izložbu Eypo 2020 Dubai u koji su izabrani predstavnici Ureda Predsjednika Vlade RH, predstavnici 11 ministarstava – ministarstva financija, gospodarstva, poduzetništva i obrta, kulture, poljoprivrede, regionalnog razvoja i fondova Europske unije, vanjskih i europskih poslova, zaštite okoliša i energetike, mora, prometa i infrastrukture, znanosti i obrazovanja, turizma, graditeljstva i prostornog uređenja, Grada Zagreba, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore te Hrvatske udruge poslodavaca.

Cilj Expoa 2020 Dubai jest stvaranje nezaboravnih iskustava koja će zadiviti, educirati i inspirirati posjetitelje svih dobnih skupina. Područje pored Dubaija gdje će se održati svjetska izložba projektirano je kao mjesto za predstavljanje i susret sudionika, svjetskih lidera, inovatora i političara iz cijelog svijeta radi povezivanja i razmjene ideja te najboljih praksi uz iniciranje kreativnog dijaloga za stvaranje nove generacije inovacija.

U središtu Expo „grada“ bit će trg Al Wasl koji će predstavljati središnje mjesto susreta iz kojeg će se širiti tri područja u obliku latica, u sklopu kojih će biti paviljoni posvećeni podtemama: Mogućnosti, Mobilnost i Održivost. Tematske izložbe i događaji te ostali kulturni sadržaji bit će predstavljeni i izvan granica paviljona kako bi se povezali svi sudionici, dok će ogranci organizirani po podtemama služiti posjetiteljima kao tematski putokazi za lakše snalaženje i organiziranje posjeta u skladu s njihovim preferencijama, a u cilju neformalnog učenja i prikaza raznolikosti u svijetu.

Republika Hrvatska je od osamostaljenja sudjelovala na tri Svjetske izložbe (Hannover 2000., Aichi 2005. i Shangai 2010.) te na dvije od tri Međunarodne izložbe (Lisabon 1998. i Zaragoza 2008.).

P.hr/K. Sočković