Odabrani pobjednici prve generacije Akceleratora novih ideja

16. listopada 2020.

Foto: ANI-Step Ri

Povodom završetka startup programa koji zajednički provode INA i Step Ri odabrani su pobjednici prve generacije korisnika Akceleratora novih ideja, a prvo mjesto dijele Zelena rješenja, s voditeljicom tima Natašom Šijaković Vujičić iz Instituta "Ruđer Bošković" te EazyOil iz Splita, s voditeljem tima Dujom Roje, koji su osvojili po 13.500 kuna.

"Naš projekt Zelena rješenja bavi se uklanjanjem sumpornih spojeva iz goriva putem ekstrakcije novim geliranim ionskim tekućinama i pročišćavanjem otpadnih voda istim tekućinama. Prijavili smo se na program jer nas je zanimalo kako od znanstvenog otkrića doći do tržišta, a također smo željeli usvojiti poslovna znanja i vještine", izjavila je Nataša Šijaković Vujičić iz Instituta "Ruđer Bošković" te je istaknula kako će im novčana nagrada zasigurno pomoći u ostvarenju daljnjih ciljeva u području primjene gelatora.

EazyOil je osmislio aplikaciju za automatsko plaćanje putem registarskih oznaka automobila na maloprodajnim mjestima.

"Velika nam je čast primiti ovu nagradu. U sklopu programa prošli smo sve razine poduzetništva, od ideje do razvijanja poslovanja. Hvala mentorima i partnerima iz Ine koji su nam pomogli u razvoju našeg projekta i istraživanju tržišta. Nagradu namjeravamo iskoristiti za nastavak projekta i pronalaženje novih poslovnih prilika", izjavio je Duje Roje iz EazyOila.

Nagradu za najveći napredak u programu u iznosu od 2.500 kuna osvojio je startup Specijalizirana sportska odjeća s voditeljicom tima Gordanom Ban iz Crikvenice.

Stručna podrška polaznicima pri ostvarenju poduzetničkih ideja

ANI@Step Ri Playpark je startup program koji su pokrenuli INA i Step Ri s namjerom pružanja stručne podrške polaznicima pri ostvarenju poduzetničkih ideja te njihovom plasiranju na tržište. Fokus natječaja bio je na maloprodaji, mobilnosti i energiji, ali i drugim izazovima relevantnima za kompaniju ili koji mogu funkcionirati kao samostalni poslovni model. U inkubatoru, koji je trajao gotovo godinu dana, besplatno je sudjelovalo osam timova koji su pod mentorskim vodstvom stručnjaka usavršavali svoje projekte i uspješno završili program.

"Suradnja s INA-om i ANI programom dala je dodatnu vrijednost našem programu inkubacije Step Ri PlayPark. Ponajprije zato što je omogućila pristup naših startupova INA-i kao potencijalnomu poslovnom partneru, ali i uporabu znanja i iskustava INA-inih stručnjaka za ubrzavanje i usmjeravanje razvoja njihovih inovacija. Podrška iskusnih mentora iz industrije ogromna je vrijednost za sve koji pokreću novi posao. Nadamo se da će se suradnja INA-e i Sveučilišta u Rijeci nastaviti, ne samo kod poticanja inovacija i poduzetništva već i transfera znanja i suradnje između znanstvene zajednice Sveučilišta u Rijeci i INA-e kao vodeće hrvatske kompanije", naglasio je Boris Golob, direktor Step Ri-ja.

Direktor Novih biznisa INA-e Marijan Mrkonjić istaknuo je kako upravo timovi koji su se prijavili za program pokazuju da u Hrvatskoj postoji mnogo ljudi s dobrim idejama koji se dobro snalaze i u ovim neuobičajenim vremenima, ali kojima treba i odgovarajuća podrška.

"INA je zato i pokrenula program ANI, odnosno Akceleriranje novih ideja kojim, s partnerima, podržavamo nove ideje i zajednicu startupa, čime pokazujemo spremnost da širom otvorimo vrata novim razmišljanjima i idejama", rekao je Mrkonjić.

P.hr/I.G.