Od mjera kontrole cijena izuzeti prehrambeni i kozmetički proizvodi

30. srpnja 2020.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Vlada je od iznimnih mjera kontrole cijena za određene proizvode izuzela prehrambene i kozmetičke proizvode za svakodnevnu upotrebu, dok će se te mjere i dalje primjenjivati na lijekove, medicinske proizvode, zaštitne maske, zaštitnu odjeću i opremu te dezinfekcijska sredstva.

"Uzimajući u obzir da je opskrba stanovništva kroz maloprodajne lance redovita te da nije bilo nestašice proizvoda na tržištu, od iznimne kontrole cijena izostavljaju se prehrambeni i kozmetički proizvodi za svakodnevnu upotrebu", rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, te je istaknuo kako će se time omogućiti funkcioniranje tržišta u skladu s načelima ponude i potražnje. 

Dodao je kako u Hrvatskoj nije prestala ugroza od bolesti Covid19, pa se izvorna odluka nastavlja primjenjivati na lijekove, medicinske proizvode, zaštitne maske, zaštitnu odjeću i opremu i dezinficijska sredstva.

Podsjetio je da je svrha odluke o iznimnim mjerama za određene proizvode od 15. ožujka ove godine, koja je dopunjena 30. travnja, sprječavanje negativnih učinaka promjene pojedinih cijena proizvoda, a time i mogućnosti monopolističkog određivanja cijena proizvoda u okolnostima epidemije bolesti Covid 19.

 

Hina/P.hr