Od kamena do čipke, uz potvrdu kvalitete i izvornosti

31. prosinca 2021.

Foto: Grad Pag

S ciljem stvaranja vizualnog identiteta kvalitete hrvatskih proizvoda i usluga temeljenih na dugogodišnjem iskustvu i znanjima te razvojno-istraživačkom radu, invenciji, kreaciji i tradiciji, Hrvatska gospodarska komora prije 24 godine pokrenula je projekt vizualnog označavanja hrvatskih proizvoda i usluga. Na taj ih način želi dodatno predstaviti i afirmirati, kako bi glas o kvalitetnim domaćim proizvodima - hrvatskoj kvaliteti i izvorno hrvatskim proizvodima - lakše našao put do srca domaćih, ali i stranih potrošača.

Označavanje pomaže kupcima u prepoznavanju proizvoda, koji se odlikuju natprosječnom kvalitetom, poručuju iz Hrvatske gospodarske komore. Time se, kažu, izravno pomaže hrvatskom gospodarstvu te se nastoje brendirati ne samo proizvodi i usluge nego i zemlja u cjelini.

U Hrvatskoj trenutno 201 gospodarski subjekt nosi znakove Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko. Znakova kvalitete ukupno je 353, od čega 283 znaka Hrvatska kvaliteta i 70 znakova Izvorno hrvatsko. Kako su gospodarski subjekti sve svjesniji važnosti i ovakve vrste brendiranja, ove brojke neprestano rastu.

Znak Hrvatska kvaliteta priznanje je hrvatskom proizvođaču i proizvodu, a ujedno i jamstvo potrošaču da je riječ o proizvodima i uslugama koji predstavljaju sam vrh svjetske ponude u svojoj klasi i zadovoljavaju najviše zahtjeve kvalitete, koje potrošači mogu kupovati s punim povjerenjem. Točnije, označavanje proizvoda pomaže kupcima u prepoznavanju proizvoda koji se odlikuju natprosječnom kvalitetom.

Znak Izvorno hrvatsko nose visokokvalitetni hrvatski autohtoni proizvodi i usluge koji su nastali kao rezultat dugogodišnje tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacija ili invencija. Ovaj znak potvrđuje posebnu vrijednost - riječ je o natprosječno kvalitetnim proizvodima i uslugama s neponovljivim i jedinstvenim osobinama.

Predstavljamo sedam tvrtki iz Zadarske županije koje imaju ukupno osam proizvoda nositelja znakova kvalitete, i to tri znaka Izvorno hrvatsko i pet Hrvatska kvaliteta.

Grad Pag DPČ "Frane Budak"

Društvo paških čipkarica "Frane Budak" iz Paga osnovano je 1997. godine radi promicanja i očuvanja izrade paške čipke, rukotvorine vrhunske kvalitete, kao dijela naše kulturne baštine i svjetskog čipkarstva. Upravo njihova Paška čipka nosi oznaku Izvorno hrvatsko. Riječ je o proizvodu koji se izrađuje u gradu Pagu na otoku Pagu i do danas je sačuvan u izvornom obliku. Svojom se originalnošću razlikuje od ostalih čipki šivanih iglom ili batićima.

Marex Gel

Tvrtka Marex Gel registrirana je 1991. godine, a osnovu proizvodnog programa čini proizvodnja sladoleda namijenjenog ugostiteljskoj potrošnji i maloprodajnoj distribuciji, s time da njihovi krumpirovi njoki postaju prepoznatljiv proizvod tvrtke iz zimskoga proizvodnog ciklusa te su nositelji znaka Hrvatska kvaliteta.  

Kamen Benkovac

Tvrtka Kamen Benkovac nastala je početkom 2005. kao sestrinska tvrtka poduzeća Grič-3 te se bavi eksploatacijom, obradom i prodajom benkovačkoga pločastoga kamena za gradnju.
Tvrtka zapošljava u prosjeku 30 djelatnika godišnje, uglavnom mladih i perspektivnih osoba iz šireg područja Zadra i Benkovca. Raspolaže skladišnim prostorima u Benkovcu, Zelini i Dugopolju. Njihovi proizvodi nositelji su oznake Izvorno hrvatsko, a riječ je o Benkovačkom kamenu: lomljena ploča (Salič), ciklop Bunja (Ciklop), sječeni kamen (Ben), kocka (Dalmacija), zatim sječeni kamen (Narcis), pilana ploča (Grič), bunja (Rustika), propilana ploča (Bonaca) i štokana ploča (Fortuna).

Kamen Benkovac Foto: Kamen Benkovac / FB

Argola Textile Yacht Design

Tvrtka je osnovana 2001. godine, bavi se proizvodnjom i dizajnom tendi, jedara, jastuka i ostale nautičke konfekcije za brodove i jahte. Svaki je proizvod precizno osmišljen i personaliziran, ručno izrađen po mjeri i postavljen na plovilo. Tvrtka teži stvaranju novih proizvoda i inovacijama, tako da je od 2018. godine proizvodnja unaprijeđena uvođenjem 3D tehnologije i u skladu je s ISO normama 9001, 14001 i 45001. Brodske tende - zaštitna pokrivala koju proizvodi ova tvrtka nositelj je oznake Hrvatska kvaliteta.

Cromaris

Cromaris je tvrtka koja se bavi uzgojem, preradom i prodajom autohtone jadranske ribe i školjki. Osnovana je 2009. godine spajanjem pionira hrvatske i europske marikulture Cenmara, Marimirne i Marikulture Istra. Danas je Cromaris jedna od top 10 kompanija u uzgoju brancina i orade na svijetu, a na tržištu je prepoznat kao lider u kvaliteti. Njihovi Marinirani fileti nose oznaku Izvorno hrvatsko.

Cromaris brancim Izvorno hrvatsko Foto: Cromaris 

Marex Elektrostroj

S tradicijom dužom od pet desetljeća tvrtka Marex Elektrostroj postala je eminentan proizvođač priključnih energetskih ormara vrhunske kvalitete za marine i autokampove, koji se prema individualnim željama i potrebama mogu potpuno prilagoditi svakom klijentu. Tvrtka ima prevlast na nacionalnom tržištu nautičke opreme što rezultira partnerstvom u više od 80 posto hrvatskih marina. Tuševi za javne površine te priključni energetski ormar nositelji su oznake Hrvatska kvaliteta.

Znakovi kvalitete

 

P.hr