Proširili kapacitete kako bi mogli osvajati nova tržišta

12. lipnja 2020.

Robert Črnjević/ Foto: Privredni

Tvrtka Meditex jedina u Hrvatskoj proizvodi jednokratnu medicinsku konfekciju od materijala nove generacije. U tvornici u Zaboku iz velikih bala polipropilena strojno se izrezuju komadi od kojih se potom šiva zaštitna oprema koja se koristi u operacijskim dvoranama, poput jednokratnih plahti i operacijskih setova koji moraju biti sterilni, a dio programa namijenjen je prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najveći su kupci hrvatske bolnice i veledrogerije, s kojima tvrtka ostvaruje oko 80 posto prometa, a ostatak prehrambena i farmaceutska industrija, dok se manji dio, oko sedam posto, izvozi.

I sterilna i nesterilna zaštitna oprema mora se proizvoditi u kontroliranim uvjetima, u prostoru koji je aseptičan, a proizvodi koji su finalno sterilni izrađuju se u čistoj sobi ( tzv. cleanroom), te se zapakirani šalju na sterilizaciju etilen oksidom u zagrebački Zavod za transfuziju, jedinom certificiranom pružatelju tih usluga u Hrvatskoj i jednim dijelom u tvtku Steris u Italiju, objašnjava vlasnik tvornice Robert Črnjević.

 Meditex

Iako tvrtka radi s velikim brojem državnih bolnica, ali i privatnim klinikama u Hrvatskoj, tijekom pandemije koronavirusa prioritet im je bila zagrebačka Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević gdje su se liječili oboljeli od koronavirusa.

Bolnice spremaju zalihe

Od pojave koronavirusa u Meditexu se radi punom parom. U odnosu na razdoblje prije pandemije, proizvodnja zaštitnih kapa, ogrtača, kombinezona, jednokratne posteljine i navlaka za cipele porasla je za 70 posto. Pojačanja potražnja iziskivala je zapošljavanje 15 novih radnika, rad u dvije smjene i subotom. Kapacitet proizvodnje jedno se vrijeme bio malo smanjio, no potražnja je opet porasla nakon što se reaktivirao zdravstveni sustav, a i zbog mogućeg izbijanja drugog vala pandemije.

"Bolnice se pripremaju i za drugi val koji će možda doći, a boje se i drugog dijela prvog vala dolaskom stranih turista. Bolnice, posebno one na Jadranu, rade neke zalihe da bi bile spremne u slučaju zaraze", kaže Črnjević.

Iako je potražnja za jednokratnom medicinskom konfekcijom u posljednje vrijeme drastično porasla, ova zagorska tvrtka nije dobila konkurenciju. Razlog tomu Črnjević vidi u činjenici da je riječ o manje profitabilnoj prerađivačkoj industriji, koja je zahtjevna i traži visoke standarde proizvodnje. Primjerice, ciklus proizvodnje sterilnog proizvoda traje od dva do tri tjedna.

"Oni koji su željeli ući u taj segment tržišta, postigli su to na lakši način - uvozom. Kao što sam rekao za maske, tako je i za druge proizvode koji su mnogo jeftiniji u Kini, samo treba uvesti veće količine. U taj segment, u vrijeme ove velike potražnje, nije ulazio nitko", pojašnjava zabočki poduzetnik.

 Meditex

Novi investicijski ciklus

Meditex je počeo poslovati prije 27 godina, kada je obitelj Črnjević posao pokrenula u kući, a s godinama se razvio u tvrtku koja zapošljava 118 ljudi i godišnje ostvaruje više od 40 milijuna kuna prihoda.

Krajem prošle godine tvrtka je započela novi investicijski ciklus tijekom kojeg će se u godini dana u proširenje kapaciteta, novu halu od 2.000 kvadrata, uložiti ukupno 14 milijuna kuna.  

Uz postojeći asortiman, u budućnosti računaju i na inovativne proizvode koje bi mogli plasirati i izvan granica Hrvatske.

"Prije koronavirusa počeli smo gradnju novog skladišta, kako bismo u postojećem objektu proširili proizvodnju. Još uvijek ima mjesta za širenje u regiju. Budući da su to proizvodi s malom dodanom vrijednošću, nerealno je očekivati da budemo globalna kompanija, ali s dodatkom inovativnosti ili nekog proizvoda s većom dodatnom vrijednošću računamo na to da ćemo se razvijati u tom smjeru. A za to treba imati i dovoljno kapitala. Radimo na svome širenju, da možemo ući u projekte s nekim proizvodom koji će kasnije biti konkurentan šire od Hrvatske i regije", kaže Črnjević.

Proizvodnja maski u Europi ne isplati se

Zabočka tvrtka dospjela je u fokus javnosti nakon izbijanja pandemije koronavirusa jer je imala najveće zalihe medicinskih maski, oko dva milijuna komada, koje su im trebale biti dostatne za tekuću godinu, za kojima je zbog krizne situacije nastala jagma te su rasprodane u mjesec dana. Črnjević napominje da im ni u toj situaciji nije dizao cijene.

Maske koje su bile najtraženije, ne proizvode se u ovoj tvornici jer im je, pojašnjava, prije izbijanja pandemije cijena po komadu u Kini iznosila 20-ak lipa, a proizvodnja bi u Hrvatskoj ili nekoj drugoj europskoj zemlji bila tri puta skuplja te bi izrada istih maski stajala najmanje 70 ili 80 lipa po komadu. Nakon što su zbog velike potražnje Kinezi digli cijenu više od deset puta, otvorile su se i tvornice u Europi, najviše u Njemačkoj i Italiji te neke u Turskoj. Te su zemlje mogle brzo reagirati jer su imale repromaterijal za proizvodnju maski, no kad se situacija smiri i Kina opet spusti cijene na dvadesetak lipa, europska proizvodnja maski najvećim će dijelom zamrijeti.

 

Ivana Barać