S radom započela platforma Sigurna okupljanja

1. lipnja 2021.

Foto: Pixabay

Od danas je platforma Sigurna okupljanja, koja omogućava sigurniju organizaciju i posjećivanje prvo kulturnih, a zatim i ostalih vrsta događanja, dostupna za korištenje svim organizatorima događanja na okupljanja.hr.

Platforma je uključena u preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tijekom održavanja profesionalnih i amaterskih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija, a organizatori ovakvih vrsta okupljanja, koji očekuju dolazak više od 100 posjetitelja, obvezni su od 1. lipnja dostaviti obavijest o tome putem sustava okupljanja.hr. Time je platforma postala službenim evidencijskim alatom kojim će se u predstojećem razdoblju registrirati kulturne manifestacije, a u kasnijoj fazi i druga događanja.

Cilj je platforme podići povjerenje posjetitelja u sigurnost događanja i tako ih u velikom broju vratiti na masovne manifestacije, što je posebno važno za organizatore događanja u sklopu industrije koju je pandemija najteže pogodila, ističe se u priopćenju Hrvatske gospodarske komore.

Središnji edukativni i informacijski alat

Riječ je o platformi koja će organizatorima služiti i kao središnji edukativni i informacijski alat za organizaciju događanja jer se na jednome mjestu mogu pronaći sve odluke Stožera civilne zaštite RH relevantne za industriju, preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te mjere pomoći i modeli financiranja nadležnih ministarstava. Središnji je dio platforme algoritam pomoću kojeg organizatori mogu brzo i učinkovito provjeriti usklađenost svojih događanja s aktualnim epidemiološkim mjerama u svim fazama organizacije, od planiranja i certifikacije, preko samoprovjere, do kontrole na terenu.

Sigurna okupljanja

Uz to, platforma omogućava brzo zaprimanje obavijesti o promjenama epidemioloških mjera koje su na snazi radi učinkovite prilagodbe događanja. Također, bit će korisna Stožeru civilne zaštite u analizi utjecaja okupljanja na epidemiološku sliku te brzu identifikaciju eventualnih novih žarišta.

Platforma Sigurna okupljanja trenutno obuhvaća događanja koja uključuju profesionalni kulturno-umjetnički sadržaj (koncerte, festivale, kazališne predstave, izložbe i sl.), a dugoročni je cilj proširiti njenu uporabu i na ostale vrste događanja, poput konferencija i sportskih manifestacija.

Nositelji platforme su Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo kulture i medija, uz partnerstvo Stožera civilne zaštite RH i HZJZ-a, a prilikom njene izrade i prilagodbe konzultirani su predstavnici kulturnih i kreativnih industrija. Predstavnici struke tijekom svibnja, kada je platforma bila dostupna u probnom radu, mogli su dostaviti svoje komentare, koji su usvojeni u produkciji konačne verzije.

P.hr/I.B.