Barovi ne smiju raditi dulje od ponoći

14. kolovoza 2020.

Foto: Pixabay

S obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju te provedenu analizu o načinu širenja bolesti COVID-19, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o nužnoj mjeri ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata.

Odlukom je ograničeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata iz kategorije barovi, kao što su noćni klubovi, noćni barovi, diskobarovi, café-barovi i slično, a koji od danas smiju raditi najduže do 24 sata.

Prema odluci Stožera mjera će u primjeni biti 10 dana.

Podsjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je 12. kolovoza nadopunu preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 u ugostiteljskoj djelatnosti noćnih klubova.

Prema toj nadopuni u radu noćnog kluba trebaju se rabiti kapaciteti za rad na otvorenom te onemogućiti rad i boravak posjetitelja u zatvorenim prostorima kluba.

Klubovima koji raspolažu isključivo zatvorenim prostorom preporučuje se nastavak rada po principu uobičajenih ugostiteljskih objekata, primjerice kafića.

Preporučuje se ne koristiti se podijem u funkciji prostora za ples. HZJZ preporučuje da se na prostoru plesnog podija postave stolovi i stolice tako da između pojedinih skupina posjetitelja koji sjede oko stolova bude udaljenost od najmanje 1,5 m.

Također, preporuka je i da inspektori mogu zatvoriti klub, ako se u njemu netko zarazio koronavirusom.

"U okolnostima u kojima se iz epidemiološke anamneze oboljelih utvrdi da je izvor/okolnost zaraze virusom SARS-CoV-2 boravak u noćnom klubu, preporučuje se da sanitarni inspektor, u skladu s člankom 69. stavak 2. točka 2. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, odmah obustavi rad objekta (noćnoga kluba) s vremenom važenja odluke o obustavi rada u skladu s mišljenjem sanitarnog inspektora odnosno epidemiologa te da naloži protuepidemijsku dezinfekciju i testiranje svih zaposlenika metodom RT-PCR na SARS-CoV-2", navodi se u preporukama HZJZ-a.

P.hr