Od 15. svibnja jeftiniji pozivi unutar Europske unije

13. svibnja 2019.

Foto: Shutterstock

Od 15. svibnja za sve će međunarodne pozive i SMS poruke unutar Europske unije vrijediti nova ograničenja cijena. Potrošači će pozive iz svoje zemlje prema drugim zemljama EU plaćati najviše 19 centi po minuti plus PDV, a SMS poruke najviše šest centi po poruci.

"Ograničenje cijene poziva unutar EU konkretan je primjer koristi koje građani imaju od jedinstvenoga digitalnog tržišta u svakodnevnom životu. Zapravo, stvaranjem jedinstvenoga digitalnog tržišta omogućeno nam je 35 novih digitalnih prava i sloboda. Nova će telekomunikacijska pravila općenito pomoći da EU zadovolji sve veće potrebe Europljana za povezivanjem i povećati konkurentnost EU,” rekao je potpredsjednik Komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

Ta nova ograničenja cijena međunarodnih poziva i SMS poruka unutar EU, nakon što su u lipnju 2017. ukinute naknade za roaming, dio su reforme telekomunikacijskih propisa na razini EU kojom se želi poboljšati koordiniranost elektroničkih komunikacija i ojačati uloga Tijela europskih regulatora za elektroničke komunikacije.

"Nakon što je 2017. ukinuo naknade za roaming, EU sad poduzima korake protiv pretjeranih naknada za prekogranične pozive iz domovine. Zahvaljujući tim dvjema mjerama europski su potrošači zaštićeni od neugodnih iznenađenja na telefonskim računima bez obzira na to koji europski broj zvali, kod kuće ili u inozemstvu. To je jedno od mnogih konkretnih postignuća jedinstvenoga digitalnog tržišta", istaknula je povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel.

Ilijana Grgić