Dobro odabrana boja u uredu povećava produktivnost

30. lipnja 2019.

Foto: Shutterstock

Ugodan ambijent ostvarit će se pravilnom primjenom boja, a zanimljivo je kako ćete se u uredu osjećati mnogo ugodnije s naglascima žute, narančaste, crvene ili neke druge boje koja potiče aktivnost. Bojama, teksturama i oblicima na sve se načine pokušava oplemeniti prostor. Kada je riječ o suvremenom uređenju unutarnjih životnih prostora, boje imaju veliki značaj. Uz dekorativnu ulogu, istraživanja pokazuju da imaju znatan utjecaj na ljudsku psihu, koji čak priznaju i psiholozi, pogotovo kad je riječ o utjecaju boje na promjenu raspoloženja, iako je taj učinak kratkotrajan.

Crvena... povezuju je s ljubavlju, toplinom i udobnošću. Smatra se da ta intenzivna boja potiče uzbuđenje. No važno je ne pretjerivati. Mogla bi se provući u umjerenoj količini na zidnim tapetama.

Žuta... može povećati energiju i potaknuti mentalne aktivnosti. To je vesela i optimistična boja. Ako pak sa žutom pretjerate, može izazvati glavobolju. Žuta sofa prislonjena uz sivi zidni panel dobitna je kombinacija.

Plava... boja je to koja umiruje, može snižavati puls i tjelesnu temperaturu. Ujedno je i boja koja se nalazi pri vrhu palete svakog dizajnera interijera.

Zelena... mnogi je doživljavaju bojom zdravlja. Najlakša je boja za oči, stvara učinak smirenja, pa se često koristi za uređenje interijera. Isto tako treba paziti da se ne pretjera.

Narančasta... riječ je o toploj i energičnoj boji koja ima vrlo stimulirajući učinak. Koristi se u nekim terapijama radi povećanja energije.

Ljubičasta... boja koja se rijetko pronalazi u prirodi. Ima najkraću valnu duljinu te potiče meditaciju i duboko razmišljanje.

Siva... pripada neutralnom spektru boja, a ima i sličan učinak na ljudsku psihu – mali ili gotovo nikakav. Budući da joj nedostaje živosti, može uzrokovati depresivna stanja. Ovu vrlo popularnu boju u svijetu interijera poželjno je upotpuniti življim detaljima.

Bijela... uglavnom se doživljava pozitivno. Međutim, u kombinaciji s plavim nijansama može djelovati vrlo hladno.

Ilijana Grgić