Objavljeni pobjednici natječaja Pokreni nešto svoje

16. travnja 2021.

Danira Glavinić /Foto: Dada&Rocco

Objavljeni su rezultati natječaja Pokreni nešto svoje za 2021. godinu. Ove godine program koji su pokrenuli Philip Morris Zagreb i ACT Grupa, potporna organizacija za razvoj društvenog poduzetništva, doživljava svoje peto izdanje podržavajući projekte koji imaju pozitivan društveni utjecaj bespovratnim financijskim sredstvima te mentorstvom.

Na natječaj je pristigla ukupno 421 prijava iz cijele Hrvatske, od koje su u drugi krug, nakon procjene stručne komisije, ušle 32 projektne ideje. Finalisti natječaja, pa tako i dobitnici potpore, izdvojili su se inovacijom koja polučuje vrijedan društveni utjecaj, ali i održivošću i potencijalom svojega poslovanja. Nakon što je s finalistima komisija obavila intervjue te dodatno razmotrila njihove prijave, odabrano je šest najboljih projekata koji će tijekom idućih šest mjeseci dobivati kontinuiranu savjetodavnu poslovnu podršku i bespovratnu financijsku potporu u iznosu od 74.000 kuna, a to su:

Dada & Rocco d.o.o. (Supetar, otok Brač)
Na otoku Braču u pogonu Dada & Rocco proizvode se zaštitne navlake za krevetiće te ostali proizvodi dječje opreme za spavanje. Ovo poduzeće stvara dragocjena radna mjesta, osnažuje svoje zaposlenice koje od poduke i osposobljavanja kontinuirano razvija i ulaže u njih. Ovo poduzeće, odnosni svi njihovi proizvodi nositelji su i znaka Hrvatske kvalitete. Ovom će podrškom Dada & Rocco kupiti stroj punilicu te time dodatno omogućiti ugodan i dostojanstven rad u svome pogonu, ali i povećati učinkovitost, pa će proizvodnja biti ukorak s potražnjom koja kontinuirano raste.

Fizio Tech d.o.o.
Startup iz Pule donosi nam uređaj za dozirano opterećenje ReStep, biofeedback. Inovacija pripada području medicinske opreme koja se rabi u ranoj rehabilitaciji nakon operativnih zahvata donjih ekstremiteta. ReStep je potrebno rješenje u profesionalnom radu fizioterapeuta i terapiji ortopedskih pacijenata. Sastoji se od softvera i uloška koji sadrži senzore i signalizatore pritiska (svjetlosne, zvučne, vibracijske) kojima se omogućuje detekcija promjene/prekoračenja sile pritiska. U sklopu šestomjesečne podrške postojeći ReStep proizvod dodatno će se razviti i poboljšati te lansirati na tržište.

Pixing
Tvrtka Pixing dizajnira i proizvodi društvene igre te je njihov prvi i edukativni proizvod Čiri-biri bajka, igra bazirana na pripovijedanju koje djecu potiče na verbalno i emocionalno izražavanje. Čiri-biri bajka namijenjena je razvoju djece, interakciji i zabavnoj edukaciji djece u sklopu koje im se objašnjavaju situacije iz svakodnevnog života. Školama i stručnim djelatnicima s područja dječjeg razvoja ova je igra kreativan i inovativan alat koji olakšava rad s djecom. Uz podršku ovog programa igra se proširuje i na gradivo lektire, te će do kraja podrške biti razvijena njena nadogradnja s temama iz opusa Ivane Brlić Mažuranić.

ROM HR
Pod okriljem Romske organizacije mladih (ROM HR) pokreće se prvo romsko društveno poduzeće u Hrvatskoj. RoUm (skraćenica od Romi i umjetnici) jest projekt u sklopu kojeg se metodom nadcikliranja izrađuju jedinstveni umjetnički predmeti te predmeti za interijere. U RoUm-u tajna je upravo u proizvodnji i metodi izrade jer se njome umanjuje gomilanje otpada i osigurava održiva potrošnja. Uz to se predmeti izrađuju, ustvari prerađuju, inkluzivno, pa se tako prenose znanja i tehnike zanata. RoUm će u sklopu Pokreni nešto svoje provesti projekt digitalizacije i interaktivnog pričanja.

Simpert j.d.o.o.
Kreativni studio iz Slavonskog Broda približava korisnicima kulturu projektom digitalnoga muzejskog sadržaja koji će se nalaziti na njihovoj aplikaciji Muzea. Ovom inicijativom Simpertov tim pridonosi edukaciji krajnjih korisnika povećavanjem njihova poznavanja o kulturi, ali i jača te omogućuje digitalizaciju muzejskih sadržaja. Tijekom trajanja podrške razvit će se aplikacija Muzea te podići sadržaj za barem dva lokalna muzeja u Brodskom posavlju i Cetinskoj krajini.

VeeMee d.o.o.
Ovaj startup iz Zagreba donosi pametno rješenje za sljedivost hrane realizirano putem neutralne oznake porijekla s QR kodom. Tvrtka omogućava potrošačima da znaju što jedu,  odnosno da na lak i brz način saznaju tko je i gdje proizveo njihovu hranu. Proizvođači i OPG-ovi od tvrtke VeeMee dobivaju svoj identifikacijski broj (PID), ali i vidljivost na njihovoj platformi i komunikacijskim kanalima. Sudjelovanjem u programu Pokreni nešto svoje 2021. omogućit će se promocija i vidljivost za proizvođače i OPG-ove Sisačko-moslavačke županije te im time olakšati plasman proizvoda.

"Program Pokreni nešto svoje od 2016. godine sustavno daje vjetar u leđa mikropoduzetnicima i poduzetnicima početnicima, koji su svoj rad usmjerili na društveno korisne projekte čiji je cilj dugoročni pozitivan utjecaj na cijelo društvo. Zahvaljujemo svome partneru Philip Morrisu Zagreb na sjajnoj suradnji petu godinu zaredom i čestitamo svim dobitnicima", izjavila je Ana Brigović, voditeljica programa u ACT Grupi.

Dijana Najjar Raškaj iz Philip Morrisa Zagreb kaže da su ponosni što su se ovim programom stvorila nova radna mjesta, razvijali novi proizvodi, ali i ulagalo u novu opremu i infrastrukturu. "Danas je iznimno važno ulagati u budućnost, održive i kvalitetne projekte i ideje, a mi to u Philips Morrisu svakako prepoznajemo. I ove će se godine, uz financijsku, ali i mentorsku podršku, nastaviti razvijati šest projekata, a sve u korist bolje, uspješnije i održivije budućnosti", rekla je Najjar Raškaj.

ACT Grupa i partner programa Philip Morris Zagreb pobjednicima natječaja osigurat će i promociju te kontinuirano poslovno mentorstvo tijekom sljedećih šest mjeseci. Za provedbu ovoga petog programa Philip Morris Zagreb osigurao je više od 600.000 kuna, dok je u  četirima izdanjima ovog programa u impact-poduzetništvo ukupno uložio više od 2,5 milijuna kuna. Time je, prema izračunima, ostvaren društveni povrat od dvije kune stvorene vrijednosti na svaku uloženu kunu, odnosno ukupno više od pet milijuna kuna društvene vrijednosti.

 

P.hr/I.B.