Objavljene preporuke za proizvođače maski od tekstila namijenjenih za škole

9. rujna 2020.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Kao što je poznato, prema uputi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u školskoj godini 2020./2021. učenici od 5. do 8. razreda i srednjih škola bit će obvezni nositi maske ako se ne može osigurati propisana distanca od 1,5 odnosno dva metra, osim u slučajevima kada će lokalni Stožer CZ-a, kod povoljne epidemiološke situacije, za pojedinu školu odlučiti drukčije.

HZJZ je objavio i preporuke o tome kakve moraju biti maske koje će koristiti djeca. Materijal za izradu maski mora biti gušćeg tkanja ili dvoslojan, s elastičnim krajevima ugodnim za nošenje. Materijal može biti jednobojan ili višebojan, pod uvjetom da se može prati na temperaturi od 60°C ili više. Maska mora biti uredno obrađena u skladu s namjenom te sadržavati deklaraciju s podacima o sastavu, održavanju, uputi za nošenje i ostalim oznakama u skladu s primjenjivim propisima.

Tehničke specifikacije 

Maska mora biti dizajnirana tako da prekriva nos, usta i bradu, sadrži vrpce / elastične trake koje moraju biti prilagodljive veličini djetetove glave. Veličina maske treba biti prihvatljiva za prosječnu veličinu djece predškolske i školske dobi (npr. širina 13 - 15 cm, visina maske oko 10 - 12 cm, ovisno o dizajnu maske), dok srednjoškolci mogu nositi maske uobičajenih dimenzija za odrasle, navodi se u preporukama koje je za proizvođače objavio HZJZ.

S obzirom na to da ne postoje standardi za izradu tekstilnih maski, kažu da je uputno koristiti preporuke struke. Primjer tehničke specifikacije koja se može smatrati prihvatljivom za maske jest: sastav pređe 100 posto pamučno vlakno, vez platno, gustoća osnove 25 niti/cm, gustoća potke 22 niti/cm, finoća osnove i potke Tt = 30 tex i površinska masa tkanine od 140 g/m2. Kada nije moguće osigurati tkaninu gušćeg tkanja, uputno je izraditi maske u dva sloja.

Materijal za izradu maski ne smije sadržavati štetne tvari, primjerice azo-bojila, formaldehid, metali i ostale tvari i mora ispunjavati zahtjeve Priloga XVII Uredbe (EZ) br. 1907/2006 Europskog parlamenta i Vijeća o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničavanju kemikalija (REACH).

HZJZ preporučuje da se za izradu maski rabi certificirani tekstil poput tekstila OEKO-TEX Standard 100, kategorije proizvoda za dodir s kožom ili za proizvode za djecu. Gotovi proizvod mora biti zdravstveno ispravan.

P.hr/I.B.