Objavljena lista zanimanja koja ubrzavaju starenje

18. lipnja 2022.

Foto: Shutterstock

Dobro je poznato da su neka zanimanja stresnija, a stres negativno utječe na zdravlje, na starenje i dužinu životnog vijeka. Neka zanimanja posebno loše djeluju na kožu i ubrzavaju starenje.

Uz stres, negativni utjecaj imaju rad u kasnim satima ili noćne smjene, klimatizirani prostori, dugotrajno sjedenje, dugotrajno gledanje u ekran, izrazito visoke ili niske temperature na radnome mjestu, umjetna svjetla i drugo.

Studija koju je proveo Beauty Pie, a u kojoj je sudjelovalo više od 3.000 zaposlenika iz 15 različitih industrija, otkrila je kojih 18 čimbenika utječe na njihovu kožu i zdravlje.

Stresu i negativnom utjecaju na kožu na radnome mjestu najviše su izloženi zaposlenici u farmaceutskoj industriji, pokazala je studija. Na vrhu liste su i znanstvenici koji često rade vani na visokim temperaturama, što također dugoročno negativno utječe na zdravlje i izgled kože.

Na vrhu su se našli i svi oni koji rade dokasna ili u noćnoj smjeni jer poremećaji spavanja i loš san mogu uzrokovati podočnjake ili natečene oči.

Rad na otvorenom, posebno ako se mora izlagati suncu, također je među "najnezgodnijim" zanimanjima.

Uz farmaceutsku industriju i znanstvenike, na listi su se još našli: električari, građevinski inženjeri, krovopokrivači, energetika (inženjeri, terenski radnici), hotelijerstvo (kuhari, konobari, turistički vodiči), sektor sporta i slobodnog vremena (učitelji joge, sportski treneri i instruktori plivanja) i slični.

Zaposlenici koji imaju standardno radno vrijeme i hrane se zdravo najmanje su izloženi stresu, zaključak je studije koju je proveo Beauty Pie. Među najmanje stresnim zanimanjima ona su iz područja obrazovanja i pravni poslovi, kao što su odvjetnici ili suci.

 

P.hr/B.S.