O plavom gospodarstvu ovoga vikenda u Rijeci

6. lipnja 2019.

Foto: Adria4Blue

HGK - Županijska komora Rijeka, u suradnji s Kraljevinom Norveškom, kao zemljom partnerom organizirala je u riječkoj putničkoj luci gospodarsku manifestaciju AdRia4Blue kako bi promovirala Plavo gospodarstvo i održivi razvoj.

Hrvatsko gospodarstvo, a posebno gospodarstvo Rijeke i Primorsko-goranske županije, tradicionalno je okrenuto moru i djelatnostima povezanim s morem, tzv. plavom gospodarstvu. Plavi rast dugoročna je strategija za podršku održivom rastu u pomorskom sektoru u cjelini. Riječ je o pokretačima europskoga gospodarstva s velikim potencijalom za inovacije i rast. Europska komisija 2018. godine izradila je prvo cjelovito Izvješće o plavom gospodarstvu EU. Izvješće se ne referira samo na uspostavljene, tradicionalne pomorske sektore, poput luka, brodogradnje, prometa itd., nego i na neke inovativne sektore koji se sada pojavljuju. Samo šest tradicionalnih sektora plave ekonomije u EU predstavlja otprilike 3,5 milijuna radnih mjesta i stvara bruto dodanu vrijednost od gotovo 174 milijarde eura godišnje. Međutim, daljnji je rast moguć u brojnim područjima koja su naglašena unutar strategije. Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj također se slaže s ovim tvrdnjama te je nedavno izašla s projekcijom da će globalno plavo gospodarstvo do 2030. godine rasti dvostruko brže od ostatka gospodarstva.

AdRia4Blue ima izlagački i konferencijski dio – prezentacije, panel-raspravu i B2B sastanke te razne popratne sadržaje i Adria Gastro Duel - natjecanje vrhunskih chefova iz Hrvatske i regije u pripremi morskih delicija. Također, ususret manifestaciji u utorak, 4. lipnja, održana je i Ekoakcija čišćenja podmorja riječke luke.

Kraljevina Norveška, kao zemlja partner, osigurala je dolazak više reprezentativnih govornika koji će predstaviti “zeleni zaokret” u norveškoj ekonomiji, korištenje zelenih tehnologija u norveškim tvrtkama te Darovnice i mogućnosti koje postoje u sklopu Darovnica za financiranje projekata zelenog i plavog rasta u Hrvatskoj. U sklopu manifestacije AdRia4Blue promovirat će se Plavo gospodarstvo i održivi razvoj u četiri tematske cjeline - zelene obale i čisto more, more kao izvor zdravlja i hrane, digitalizacija i zelena polovidba te klasteri u pomorstvu. 

Upravo prepoznajući priliku i želeći dati poticaj hrvatskome plavom gospodarstvu i održivom razvoju, Hrvatska gospodarske komora - Županijska komora Rijeka organizirala je današnju manifestaciju povezanu s tradicionalnom i ove godine jubilarnom 20. regatu Fiumanka. 
Želja nam je da manifestacija postane tradicionalna te da u Rijeci stvorimo događaj i nezaobilazno mjesto susreta gospodarstvenika i znanstvenika iz zemlje i inozemstva, mjesto razmjene iskustava i najboljih poslovnih praksi te poslovnog povezivanja. Grad Rijeka kao regionalni centar i prometno pomorsko i kopneno čvorište treba postati tradicionalno mjesto takvih susreta.

P.hr/K. Sočković