Solidan rast obujma građevinskih radova

29. studenoga 2019.

Foto: Pixabay

Indeks obujma građevinskih radova nastavio je rasti i u rujnu, i to višom dinamikom nego u prethodna četiri mjeseca. Tako je prema sezonski i kalendarski prilagođenim privremenim podacima DZS-a obujam građevinskih radova u rujnu bio 3,0 posto veći nego u listopadu te istodobno, prema kalendarski prilagođenim podacima, 7,3 posto veći nego u rujnu prošle godine. Kako navodi u komentaru, riječ je o nastavku solidnog i strukturno uravnoteženog rasta građevinske aktivnosti koji obilježava ovogodišnja kretanja. Pritom je dinamika rasta na mjesečnoj razini bila identična za radove na zgradama i na ostalim građevinama, a slično je i s podacima o međugodišnjem rastu (7,2 poosto na zgradama i 7,5 posto na ostalim građevinama). Očito je da stabilan gospodarski rast popraćen rastom zaposlenosti i plaća te uspješnom turističkom sezonom kreira povoljno okružje za rast investicija u visokogradnji uz istodobno jačanje radova u niskogradnji poduprtih učinkovitijim korištenjem raspoloživih sredstava iz fondova EU.

U takvim je okolnostima sumarno u trećem kvartalu ove godine obujam građevinskih radova povećan za 5,9 posto u odnosu na treći kvartal prošle godine uz rast obujma radova na zgradama za 5,5 posto i obujma radova na ostalim građevinama za 6,5 posto. U odnosu na prethodna dva kvartala godišnji rast građevinske aktivnosti usporava, ali je i dalje riječ o solidnoj dinamici rasta. To potvrđuje i činjenica da je prema prvoj procjeni rasta BDP-a u trećem kvartalu ove godine realan godišnji rast bruto dodane vrijednosti građevinarstva iznosio 6,5 posto, što je najviši rast među djelatnostima proizvodne strukture BDP-a. Time građevinarstvo daje pozitivan doprinos ukupnom gospodarskom rastu zemlje, stoji u komentaru.

Rast građevinske aktivnosti u Hrvatskoj nadmašuje rast u EU

Rast građevinske aktivnosti zabilježen je i u Europskoj uniji gdje je u rujnu ove godine, u odnosu na isti mjesec prošle godine, ona povećana za 0,3 posto, uz stagnaciju radova na zgradama i rast radova na ostalim građevinama za 2,4 posto. Od 20 zemalja za koje su trenutno raspoloživi podaci, rast je zabilježen u 14, a pad u šest zemalja. Pritom je najviši rast zabilježen u Rumunjskoj (+28,9 posto) i Mađarskoj (+17,8 posto), dok je najizraženiji pad građevinske aktivnosti zabilježen u Španjolskoj (-10,0 posto) i Sloveniji (-8,1 posto). Hrvatska se prema visini rasta pozicionirala na visoko treće mjesto, s tim da od ožujka prošle godine rast građevinske aktivnosti u Hrvatskoj kontinuirano nadmašuje prosječan rast ostvaren u EU.

Nastavak gospodarskog rasta te prolongiranje razdoblja niskih kamatnih stopa uz učinkovitije korištenje raspoloživih sredstava iz fondova EU pozitivno će utjecati na dinamiku investicijske aktivnosti i time na nastavak rasta obujma građevinskih radova u narednom razdoblju. To sugeriraju i podaci o izdanim građevinskim dozvolama s obzirom na to da je u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine izdano 9,1 posto više građevinskih dozvola (7,5 posto kod zgrada i 17,3 posto kod ostalih građevina), uz istodoban porast predviđene vrijednosti radova za 29,5 posto (19,7 posto kod zgrada i 44,3 posto kod ostalih građevina), navode u HGK.

P.hr/I.B.