Novi petogodišnji ugovor Ericsson Nikole Tesle i A1 Hrvatska

31. ožujka 2021.

Gordana Kovačević i Miroslav Kantolić/Foto: ENT

Potpisivanjem novoga petogodišnjeg okvirnog ugovora Ericsson Nikola Tesla i A1 Hrvatska nastavljaju dugogodišnju uspješnu suradnju. Ovim ugovorom ENT ostaje isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže A1 Hrvatska.

Gordana Kovačević, predsjednica Ericsson Nikole Tesle, izrazila je zadovoljstvo potpisanim ugovorom te istaknula veliki značaj strateške suradnje s A1 Hrvatska koja traje već 22 godine, odnosno od ulaska ovoga inovativnog operatora na hrvatsko tržište.

"A1 Hrvatska jedan je od ključnih hrvatskih operatora zahvaljujući i našoj uspješnoj suradnji koju oduvijek karakterizira uvođenje novih rješenja i kreativnost u implementaciji suvremenih tehnologija. U mrežu A1 Hrvatska uvest ćemo globalno prepoznate Ericssonove proizvode iz domene radijskih pristupnih mreža. To će unaprijediti mobilnu mrežu našega strateškog partnera te omogućiti pružanje novih usluga i funkcionalnosti temeljenih na 5G tehnologiji koja je ujedno i platforma za snažnu digitalnu transformaciju cijelog društva", rekla je Kovačević.

"Zahvaljujući strateškom partnerstvu A1 Hrvatska i Ericsson Nikole Tesle, već 22 godine donosimo najbolje iskustvo povezivosti i tehnološke inovacije na domaće tržište. Pred A1 Hrvatska jest značajan investicijski ciklus u 5G tehnologiju, koja je nužna podrška za gospodarski oporavak i razvoj digitalnog društva. Investicijska dinamika ovisi o uvjetima 5G dražbe od koje očekujemo da bude stimulativna za razvoj i stvaranje pozitivne investicijske klime. Ostajemo predani digitalizaciji Hrvatske izgradnjom najmodernije infrastrukture koja će omogućiti 4. industrijsku revoluciju. Iznimno sam zadovoljan što bolju budućnost gradimo zajedno", rekao je predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský objasnivši važnost suradnje u ovom ključnom trenutku za digitalizaciju Hrvatske.

Ključna postignuća dosadašnje suradnje

U srpnju 1999. A1 Hrvatska (tadašnji Vipnet) ulazi na hrvatsko tržište kao prvi privatni mobilni GSM (2G) operator s Ericsson Nikolom Teslom kao strateškim partnerom. Zahvaljujući ovoj suradnji, već 2004. godine u rad je puštena prva komercijalna 3G mreža u Hrvatskoj, a u ožujku 2012. godine i prva komercijalna LTE (4G) mreža u Hrvatskoj.

Kontinuirana briga o okolišu i održivom razvoju u fokusu su poslovanja obiju kompanija, pa A1 Hrvatska cijeni vrijednost Ericssonova 5G portfelja koji je energetski najefikasniji na tržištu. Rezultati suradnje ovih dviju kompanija na 'zelenim rješenjima' prepoznati su već otprije na međunarodnoj razini, a 2014. godine u Londonu su i nagrađeni - prestižnim priznanjem Global Telecom Business Award za implementaciju PSI sustava koji štedi energiju na baznim stanicama.

P.hr/I.G.