Znakovi koji potvrđuju da kupujete kvalitetno i domaće

23. studenoga 2021.

Tijekom ove godine, do 8. studenoga, 38 tvrtki za ukupno 73 proizvoda i usluge steklo je znakove Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko koje dodjeluje Hrvatska gospodarska komora

Foto: Privredni.hr

S ciljem stvaranja vizualnog identiteta kvalitete hrvatskih proizvoda i usluga temeljenih na dugogodišnjem iskustvu i znanjima te razvojno-istraživačkom radu, invenciji, kreaciji i tradiciji, Hrvatska gospodarska komora prije 24 godine pokrenula je projekt vizualnog označavanja hrvatskih proizvoda i usluga. Na taj ih način želi dodatno predstaviti i afirmirati, kako bi glas o kvalitetnim domaćim proizvodima - hrvatskoj kvaliteti i izvorno hrvatskim proizvodima - lakše našao put do srca domaćih, ali i stranih potrošača.

Označavanje pomaže kupcima u prepoznavanju proizvoda, koji se odlikuju natprosječnom kvalitetom, poručuju iz Hrvatske gospodarske komore. Time se, kažu, izravno pomaže hrvatskom gospodarstvu te se nastoje brendirati ne samo proizvodi i usluge nego i zemlja u cjelini.

U Hrvatskoj trenutno 201 gospodarski subjekt nosi znakove Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko. Znakova kvalitete ukupno je 353, od čega 283 znaka Hrvatska kvaliteta i 70 znakova Izvorno hrvatsko. Kako su gospodarski subjekti sve svjesniji važnosti i ovakve vrste brendiranja, ove brojke neprestano rastu.

Znak Hrvatska kvaliteta priznanje je hrvatskom proizvođaču i proizvodu, a ujedno i jamstvo potrošaču da je riječ o proizvodima i uslugama koji predstavljaju sam vrh svjetske ponude u svojoj klasi i zadovoljavaju najviše zahtjeve kvalitete, koje potrošači mogu kupovati s punim povjerenjem. Točnije, označavanje proizvoda pomaže kupcima u prepoznavanju proizvoda koji se odlikuju natprosječnom kvalitetom.

Znak Izvorno hrvatsko nose visokokvalitetni hrvatski autohtoni proizvodi i usluge koji su nastali kao rezultat dugogodišnje tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacija ili invencija. Ovaj znak potvrđuje posebnu vrijednost - riječ je o natprosječno kvalitetnim proizvodima i uslugama s neponovljivim i jedinstvenim osobinama.

Kako do znakova kvalitete?

Pravo na uporabu znakova kvalitete gospodarski subjekti mogli su steći i putem EU fondova - Poziva na dostavu projektnih prijedloga Znakovi kvalitete. Svi zainteresirani koji su zadovoljili uvjete i koji su se prijavili na natječaj, a koji je trajao od 10. rujna 2018. do 31. prosinca 2020. godine, mogli su dobiti bespovratna sredstava za troškove rješavanja zahtjeva i za pravo uporabe znaka za tri godine.

Tijekom ove godine, do 8. studenoga, 38 tvrtki za ukupno 73 proizvoda i usluge steklo je znakove kvalitete koje dodjeluje Hrvatska gospodarska komora.

Predstavljamo prvih 36 proizvoda i usluga nositelja Hrvatske kvalitete i Izvornoga hrvatskoga.

Dukatov sir Ribanac, vrhunski ekstra tvrdi sir proizveden od kravljeg mlijeka, nosi znak Hrvatska kvaliteta.

Obiteljska tvrtka Sti.M iz Sesveta, koja se bavi proizvodnjom elektrovozila te prikolica za interni i cestovni saobraćaj, ima četiri proizvoda koji nose znak Hrvatska kvaliteta: EKN1001, EKN2001, Elektronosiva kolica (EKN), EKSE 1000, EKSE 2000, Elektrosjedeća vozila nosivosti 1000 i 2000 kg, EKV 60, EKV 800 loko, EKV 60, EKV 800 loko, Elektrotegljači i Prikolice: P 800, P 1500, P 2000, P 2500, P 300 G i P 800 H.

Brionka je vodeći istarski proizvođač i opskrbljivač u okvirima pekarske, slastičarske i tjesteničarske djelatnosti s dva znaka Hrvatska kvaliteta - za čajno pecivo (Vanilin kiflice, Biškoti, Margarite) i pince.

Sinjska tvrtka Energsen je strojarsko-montažerska tvrtka specijalizirana za izvođenje projekata u industriji nafte i plina te elektroenergetskom sektoru, industrijske i procesne radove te EPC ugovore i inženjering. Za uslugu zavarivanja i inženjerske usluge zavarivanja te inženjerske usluge za druge nosi znak Hrvatska kvaliteta.

Sokovi tvrtke Unifruit, linije Bakino blago domaći sirupi (malina, bazga, višnja) i linija proizvoda Frooty voćni nektari (naranča, jabuka, jabuka - šumsko voće) nositelji su znaka Hrvatska kvaliteta.

Mlinci iz centra svijeta, koje proizvodi tvrtka Čokoland iz Preloga, nositelji su znaka Hrvatska kvaliteta.

Splitska Orgula Grupa specijalizirana je za preradu maslina, proizvodnju i punjenje ekstra djevičanskoga maslinovog ulja. Tri proizvoda ove splitske tvrtke nositelji su znaka Hrvatska kvaliteta: ekstra djevičansko maslinovo ulje Zlatno, maslinova ulja sa začinima i morske soli sa začinima.

LED elektronika iz Ivanić-Grada proizvođač je PrecisionLux serije LED rasvjete koja svojim kompaktnim i decentnim dizajnom pristaje u svaki okoliš, a koja nosi znak Hrvatska kvaliteta.

Jakšić Galerija proizvodi umjetničke i uporabne predmete od kamena. Linija proizvoda Modularni svijećnjak, koji se sastoji od više kamenih elemenata bračkoga kamena te linija proizvoda Kameni cvijet nositelji su znaka Izvorno hrvatsko.

Kameni cvijet

Foto: Galerija Jakšić / Facebook

Obrt za proizvodnju, preradu i konzerviranje mesa i mesnih proizvoda Bođirković iz Borova ima tri proizvoda koji su nositelji znaka Hrvatska kvaliteta, a to su roštilj kobasica, domaća kobasica trajna i ćevap formiran - mesni pripravak.

Riječka tvrtka LogIN, koja se bavi projektiranjem, izgradnjom, primjenom i održavanjem poslovnih sustava, stekla je bogato znanje o funkcioniranju poslovnih sustava, posebice specijalizirana znanja o funkcioniranju maloprodajnih trgovačkih i hotelskih lanaca te proizvodnih poslovnih sustava. Njezini proizvodi LogINFO – Poslovno informacijski sustav ver.7 te aplikativno cloud rješenje ERP VIRGA nositelji su znaka Izvorno hrvatsko.

Župa - obrt za proizvodnju kruha, svježih peciva i sličnih proizvoda te kolača posluje u Župi dubrovačkoj kao obiteljski obrt s tradicionalnim načinom proizvodnje kruha. Linija proizvoda Domaći kruh, koja se sastoji od domaćega kruha, domaćeg baguettea i domaće pogače, a predstavlja potpuno prirodne kruhove pripremljene po autorskom receptu, nositelj je znaka Hrvatska kvaliteta.

Infoprojekt se bavi uvođenjem cjelovitih sustava, od zamisli do realizacije, od konzultacija, izrade planova i projekata, programiranja, nabave opreme i izrade računalnih mreža do uvođenja u rad opreme, programa u obuci ljudi te daljnje pune informatičke podrške u poslovanju, koju izvodi iskusni tim za podršku putem interneta i teamviewera. Njihov ERP JLS, informacijski sustav za jedinice lokalne samouprave, nositelj je oznake Izvorno hrvatsko.

Vinska kuća Pavlomir uz domaću autohtonu sortu žlahtinu, koju su vratili u Vinodol, njeguje i vina drugih sorti: chardonnayja, cabernet sauvignona i frankovke. O kvaliteti njihova vina govore brojne nagrade i priznanja. Njihova vina nositelji su i znakova kvalitete: pjenušava vina Hrvatsko primorje, ružičasto i bijelo, nositelji su oznake Hrvatska kvaliteta, dok su Žlahtina i Ružica Vinodola nositelji oznake Izvorno hrvatsko.

Znakovi kvalitete

Foto: HGK

Pučko otvoreno učilište Božić ustanova je za obrazovanje odraslih. Prvo su međunarodno pomorsko učilište u Hrvatskoj koje nudi školovanje, doškolovanje i prekvalifikaciju polaznika za programe pomorski nautičar, tehničar za brodostrojarstvo, tehničar za jahte i marine te elektrotehničar na hrvatskom i engleskom jeziku. Nositelji su znaka Hrvatska kvaliteta.

Splitska tvrtka Brodsko upravljanje nositeljica je znaka Hrvatska kvaliteta za svoju uslugu obrazovanja i obuke pomoraca. Vlasnici su jednog od triju najstarijih i najvećih centara za trening i obuku pomoraca u Europi, s više od 340 različitih tečaja u ponudi, a u njihovu centru za trening godišnje se obuči više od 4.000 pomoraca.

Green Retreat jest tvrtka sestra Obiteljskoga poljoprivrednoga gospodarstva NU iz Splita. U partnerstvu ove dvije tvrtke proizvode, intenzivno rade na dizajnu i pakiranju te grade brend NU ekstra djevičanskoga maslinovog ulja. Linija proizvoda NU maslinova ulja - NU Boutique extra virgin oil (NU Pure, NU Filterd, NU Chilli) nosi znak Hrvatska kvaliteta.

Green Retreat

Foto: Green Retreat/Facebook

Apipharma, jedan od vodećih proizvođača prirodnih farmaceutskih proizvoda na hrvatskom, ali i na međunarodnim tržištima, nositelj je znaka Hrvatska kvaliteta za svoja četiri proizvoda: Apipol propolis kapi, Gavezin mast, Kapsin mast i Vitarojal ampule.

Tvornica ulja Vinkovci jedina u Hrvatskoj proizvodi hladno prešano ulje suncokreta, koje se mehanički preša na najviše 40 stupnjeva te su na taj način sačuvane sve tvari suncokretove sjemenke. Sunce Vinkovaca nastaje prešanjem sjemenki koje su uzgojene na slavonskim poljima, a u ovoj tvornici ističu kako dokazano jamče sljedivost hrvatske sirovine prerađene u Hrvatskoj od polja do stola. Ovaj proizvod nositelj je oznake Hrvatska kvaliteta.

 

P.hr