Novi natječaj Zaklade Adris kojim se potiču izvrsnost i znanje

10. svibnja 2022.

Korado Korlević / Foto: Zaklada Adris

Na zajedničkoj sjednici Zakladne uprave i zakladnih vijeća Zaklade Adris, najveće korporativne zaklade u ovom dijelu Europe, donesena je odluka o raspisivanju ovogodišnjeg natječaja. U ovom, 16. donacijskom ciklusu, koji će biti otvoren od četvrtka 12. svibnja do 13. lipnja 2022., moći će se prijaviti istaknuti projekti i pojedinci u dva programa Zaklade - Znanje i otkrića za potporu izvrsnim učenicima i studentima, znanstvenicima i inovatorima te znanstvenim i istraživačkim projektima te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota, za potpore umjetničkom stvaralaštvu i umjetnicima, projektima zaštite prirode i očuvanja hrvatske izvornosti, uz donacije humanitarnim projektima.

Kako je na sjednici istaknuo Korado Korlević, predsjednik Uprave Zaklade Adris, ovaj je natječaj nastavak sustavnih napora i prepoznatljivog rada Zaklade Adris.

"Unatoč nepovoljnim okolnostima s kojima se suočava društvo u cjelini, pa tako i znanstvena zajednica, Zaklada Adris nastavlja svoj rad, uporna u promoviranju znanja, izvrsnosti i kreativnosti, koji su, posebno u ovim izazovnim vremenima, ključni za optimizam i poticanje pozitivnih promjena", kazao je Korlević i pozvao članove Zakladne uprave i Vijeća da ustraju na zadržavanju visokih kriterija u odabiru projekata – izvrsnost, originalnost i znanstveni doprinos – po kojima su rad Zaklade i dosadašnji projekti prepoznatljivi u Hrvatskoj i svijetu.

Ove će godine, u skladu s aktualnim temama i potrebama u društvu, posebna pozornost biti posvećena projektima u područjima proizvodnje hrane i energije.

Kako bi se osigurala transparentnost i pravednost raspodjele sredstava Zaklade, i u ovom su natječajnom ciklusu prioriteti, uvjeti i načini dodjele sredstava za programe i stipendije detaljno propisani Pravilnikom Zaklade Adris, koji se nalazi na službenim stranicama Zaklade. Čim natječaj bude otvoren i objavljen u dnevnom tisku, na istoj stranici moguća će biti i online prijava.

Za vrijedne projekte do sada izdvojeno više od 50 milijuna kuna

Podsjetimo, Adris Grupa za financiranje Zaklade godišnje izdvaja jedan posto dobiti iz poslovanja. Tijekom proteklih 15 godina, dodijeljeno je više od 50 milijuna kuna za vrijedne projekte i istaknute pojedince. Posebno se ističu donacije bolnicama, kliničko-bolničkim centrima i institutima za važne znanstvenoistraživačke projekte iz područja medicinskih znanosti radi unaprjeđenja i zaštite zdravlja te prevencije bolesti. Dodijeljeno je i više od 350 stipendija. 

Rad Zaklade Adris i u ovoj je godini omogućen potporom dugogodišnjeg predsjednika Uprave Adris Grupe i sadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora Ante Vlahovića.

P.hr/I.B.