Novi europski Bauhaus izvrstan okvir i za budućnost Hrvatske

8. rujna 2021.

Foto: Shutterstock

Od 7. do 9. listopada održat će se ArhiBau, prvi regionalni sajam i dvojezična konferencija s glavnim fokusom na održivosti u urbanizmu, arhitekturi i graditeljstvu, podizanju standarda stanovanja i obnovi potresom pogođenih područja. Glavna je tema konferencije bazirana na Novom europskom Bauhausu, novoj inicijativi Europske komisije, čiji je ambiciozan cilj provedba Europskoga zelenog plana.

Na najavnoj konferenciji za novinare Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreb koje je ujedno i organizator sajma, istaknuo je kako će Arhibau okupiti stručnjake, državnu i gradsku upravu, tijela i sve sudionike u procesu građenja te građane.

"Usto, nakon duže nemogućnosti okupljanja, moći ćemo razmijeniti mišljenja i znanja radi što bolje provedbe procesa građenja i obnove potresom pogođenih područja, ali i svih poslova građevinske industrije nakon godine dana smanjenih aktivnosti zbog svjetske epidemiološke krize", rekao je Matković te poručio kako je inicijativa Novi europski Bauhaus izvrstan okvir i za budućnost Hrvatske nakon krize.

Vedrana Likan, direktorica Colliers Advisoryja, smatra kako gospodarski trenutak u kojem se Hrvatska nalazi nudi mogućnost ključnog zaokreta u načinu na koji planiramo razvoj i provodimo ga u djelo.

"Ova važna prekretnica karakterizirana je ponajprije ključnim faktorima koji nam idu u korist – ekonomskim rezultatima, dostupnosti novca za investicije, skorim ulaskom u eurozonu, novim tehnologijama i trendovima. Istodobno, najveći su izazovi nedovoljna razvijenost u svim segmentima nekretnina, turizma, ali i drugih industrija. Arhibau dolazi u pravo vrijeme, a obuhvatit će sve tematske cjeline koje su ključne za razvoj", smatra Likan.

Problemi u obnovi nakon potresa

Glumac i redatelj Rene Medvešek govorio je o svim izazovima s kojim se suočava kao predstavnik stanara zgrade koja još čeka obnovu. Poručio je kako je svima onima koji su zaglibili u administrativnim, zakonskim, pravnim i financijskim problemima u vezi s poslijepotresnom obnovom svojih zgrada, a time i ovoga grada, ovakva konferencija moguća slamka spasa jer su trenutno pred zidom.

"Problem u kojem smo se našli potpuno nadilazi naše mogućnosti, pravila igre su besmislena i obnova je prepuštena amaterima, odnosno stanarima. Ne može se sva odgovornost prebaciti na nas, stanove ne možemo uređivati jer se mora obaviti konstrukcijska obnova. Mi sami to ne možemo, stoga i od Arhibaua očekujemo pomoć u rješavanju situacije", kazao je Medvešek.  

Zamjenik gradonačelnika grada Zagreba Luka Korlaet istaknuo je kako je Grad učinio sve što je mogao da se obnova ubrza.

"Čini se da se s najavljenim izmjenama Zakona, kojima će se pokušati premostiti gordijski čvor imovinskopravnih odnosa, ipak nešto pokreće. Najavio je kako bi se konstrukcijska obnova zgrada, po novoj regulativi, trebala proglasiti javnim interesom i to bi se radilo neovisno o dostupnosti stanara, a na trošak Grada i države. Uz redefiniciju cijena, to bi bila ključna stvar za pokretanje obnove s mrtve točke", izjavio je Korlaet dodavši kako moramo raditi na kulturi građenja, a upravo će to promovirati Arhibau.

Glavni je partner sajma Arhibau Hrvatska gospodarska komora, a njena potpredsjednica za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj poručila je da se sektor građevine nalazi u jedinstvenom i vrlo izazovnom razdoblju koje će definirati budućnost branše na duge staze.

"Pred nama je realizacija Novog europskog Bauhausa koji u fokus stavlja ključne probleme s kojima se suočavamo kao društvo – klimatske promjene, zaštitu okoliša, održivost i oporavak od pandemije. Tu je i provedba NPOO-a o kojem će uvelike ovisiti rast domaćega gospodarstva u idućih nekoliko godina. Nezaobilazna je tema i odnos arhitekture i turizma koji oblikuje ne samo vizuru naše obale već i živote velikog broja ljudi. Sve ove teme zahtijevaju višedisciplinarni pristup. Ni jedna od njih ne može se ostvariti u punom obujmu bez suradnje svih dionika – od kupaca i izvođača, preko javnog i privatnog sektora pa sve do civilnog društva i znanstvenika. Zato je Arhibau iznimno važan – okuplja sve relevantne sugovornike i daje nam odličnu priliku da usuglasimo razvoj i budućnost ne samo građevine već i društva u cjelini", poručila je Čagalj.

P.hr/I.G.