Novi elan tvrtke koja gotovo 100 godina radi bez prestanka

22. lipnja 2020.

Foto: Elka

U njihovim pogonima proizvodnja nikad ne staje, a radnici rade čak u četiri smjene. Ne, nije riječ o nekom pogonu na Dalekom istoku, već u Hrvatskoj, gdje od 1927. neprekidno radi tvrtka čiji proizvodi mogu nekoliko puta opasati zemlju. Riječ je o najvećoj tvrtki za proizvodnju kabela u regiji, zagrebačkoj Elki, koja godišnje uprihodi gotovo pola milijarde kuna. Na više od 10 hektara, što je jedno od najvećih industrijskih postrojenja u zemlji, njenih 220 radnika proizvodi godišnje 21.000 kilometara kabela, i to od niskonaponskih, srednjenaponskih i visokonaponskih pa do specijaliziranih kabela koji su nužni u prometu, telekomunikacijama i rudarstvu.

"Na današnjoj lokaciji na Žitnjaku tvrtka je od kraja 60-ih godina prošlog stoljeća. Sama kompanija prošla je različite faze svoga poslovnog razvoja da bi danas bila jedan od najvećih proizvođača industrijskih električnih kabela u Hrvatskoj i široj regiji. U posljednje tri godine tvrtka je prošla financijsko restrukturiranje i uspješno ga obavila tijekom 2018. godine, da bismo 2019. započeli s operativnim restrukturiranjem koje smo uspješno završili u prvom kvartalu ove godine. Implementirali smo novu organizacijsku shemu, a kao kruna tog procesa, s novom organizacijom, stigli su i novi kompetentni, mladi, stručni te marljivi i motiviranih ljudi koji se žele dokazati i potvrditi kao uspješni menadžeri", rekao je direktor Društva Gordan Miler, koji je istaknuo kako je jedna od strateških odrednica njihova budućeg razvoja daljnja specijalizacija u proizvodnji kabela.

Gordan Miler Gordan Miler/ Foto: Privredni.hr

Od početka s najvećima

Od svojih početaka Elka se pozicionirala kao dobavljač najvećim elektroprivredama u Europi, i to u Njemačkoj i Austriji. Njeni današnji kupci su E.ON, EnBW, Wiener Netze, EVN AG, potom hrvatski HEP, slovenske elektroprivrede, elektroprivrede u BiH, a veliki kupci su i hrvatske tvrtke Dalekovod i Končar. Kabeli sa zagrebačkog Žitnjaka povezuju jadranske otoke, provučeni su kroz tunel Sveti Rok, ali i poznate Karavanke, koristile su ih željeznice diljem Europe, a zanimljivo je kako su ugrađeni i u telekom mrežu u Pakistanu. Izvoz im donosi 85 posto prihoda, stoga i ne čudi da su ušli u društvo 10 najvećih hrvatskih izvoznika. Njihova su tržišta ponajprije zemlje Europske unije te regije.

"Konkurencija je na tim tržištima izuzetno jaka. Ipak brend izgrađen tijekom 93 godine mnogo nam pomaže kad je riječ o privlačenju novih klijenata, a nakon toga, kad jedanput dobijemo novog klijenta, naša usluga i kvaliteta naših proizvoda omogućava nam da održavamo dugoročne odnose", kaže direktor prodaje Elke Tomislav Hren, navodeći kako im je u planovima proširenje ne samo lepeze kupaca već i tržišta na kojima žele biti prisutni.

Tomislav Hren Tomislav Hren / Foto: Privredni.hr 

"To nam je srednjoročno strategija uzimajući u obzir ove svjetske krize i događanja; želimo na taj način imati sigurnost da nismo naslonjeni previše ni na jedan segment poslovanja", pojašnjava Hren.

Neprekidno ulaganje u produktivnost i efikasnost  

Zanimljivo je kako mjesečno svaki zaposlenik Elke proizvede šest tona kabela, a u njihovim pogonima godišnje potroši se 4.000 tona bakra i aluminija, 6.000 tona polietilena te 12 milijuna kWh električne energije i milijun kubičnih metara plina. Kako bi mogli poslovati na međunarodnim tržištima, u ovoj kompaniji svjesni su da su potrebna stalna ulaganja u tehnologiju i efikasnost. Stoga je u pogon nedavno puštena nova proizvodna linija, u što su uložili 15 milijuna kuna. Taj novi proizvodni pogon za izradu vodiča udvostručuje njihove proizvodne kapacitete te će biti u mogućnosti proizvoditi 35 kilometara vodiča dnevno.

"Novi stroj za izradu vodiča za našu proizvodnju znači udvostručeni kapacitet izrade vodiča te samim time sigurnost izrade krajnjeg kabela. Također, povećavamo asortiman i kapacitet ukupne tvrtke", rekao je tehnički direktor tvrtke Antonio Elez.

Antonio Elez Antonio Elez / Foto: Privredni.hr 

Kad je riječ o srednjoročnim planovima tvrtke, uz podizanje efikasnosti poslovanja, tu je i plan preseljenja u općinu Brckovljani gdje bi se trebala graditi nova tvornica. Iako su ti planovi tek u početnoj fazi, predviđa se kako bi novi pogoni mogli biti gotovi za tri do četiri godine.

Elka -pogon slika dva Pogon Elka / Foto: Privredni.hr 
Ilijana Grgić