Izdane nove preporuke za ugostiteljske objekte

14. listopada 2020.

Foto: Shutterstock

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je niz novih preporuka za sprječavanje zaraze koronavirusom u ugostiteljskim objektima, za pružanje ugostiteljskih usluga, poput cateringa te za svadbe i druga slavlja.

U svim se objavljenim preporukama ističu tzv. opće preporuke, od toga da u objektima svima trebaju biti vidljive obavijesti o pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti od 1,5 metra, preko obveznog nošenja maski za lice za zaposlene, i po novom, za goste u objektima, osim kada konzumiraju hranu i piće za stolovima, i to tako da maske prekrivaju i nos i usta, pa do toga da svima moraju biti dostupni dezificijensi, i to doza od pola litre na svakih 10 osoba, odnosno na svakom stolu.

Preporuča se i da razmak između stolova bude tri metra, a da se u slučaju glazbenih izvedbi osigura razmak od dva metra između izvođača na sceni te od četiri metra između publike i izvođača.

Tu su i preporuke da gosti čaše i posuđe ne dijele ni s kim te da se temperatura mjeri svima koji ulaze u lokal, klub ili drugi ugostiteljski objekt.

Broj okupljenih u ugostiteljskim objektima i u zatvorenom prostoru i na terasama određuje se prema kriteriju četiri metra kvadratna po osobi te da, ako imaju više od 50 gostiju, na svakih 50 moraju imati tzv. COVID-redara.

To ujedno važi i za sva javna okupljanja bilo koje vrste, pa i za svadbe i slavlja, koja po preporukama za više sudionika treba prijaviti civilnomu lokalnom stožeru, dobiti odobrenje te voditi evidencije sudionika/gostiju i osoblja radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze.

U ponoć 'fajrunt' za sve 

U noćnim barovima i klubovima nisu dopuštena stajaća mjesta ni visoki stolovi, a na svadbama i drugim slavljima niti tzv. švedski stolovi, nego se hrana mora usluživati na stolovima. Barovima i klubovima nije dopušten ni plesni podij, pa ni plesanje, a umjesto toga preporuča im se da postave sjedeća mjesta, uz uvjet da stolovi budu na udaljenosti od tri metra. 

Preporuka je za svadbe da dopuštaju prvi ples mladenaca i njihovih roditelja na samom početku slavlja, nakon čega ples nije dopušten. Za klubove se još preporučuje da, ako postoji mogućnost, rade na otvorenom, ali ni tada nisu dopuštena stajaća mjesta ni visoki stolovi, dok za šankom smiju biti samo sjedeća mjesta.

Preporuča se i pojačano prozračivanje prostora i rad u dvije smjene s pauzama između smjena kako bi se prostor dezinficirao. Svi ugostiteljski objekti mogu raditi od 6 do 24 sata, a to se odnosi i na klubove, barove te na svadbena i druga slavlja.

P.hr/I.G.