Nove mjere opreza protiv afričke svinjske kuge

11. rujna 2019.

Foto: Shutterstock

U Ministarstvu poljoprivrede održan je sastanak na kojem su detaljno raspravljene mjere koje Ministarstvo poduzima i namjerava poduzeti u narednom razdoblju, radi ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa afričke svinjske kuge (ASK) u Hrvatsku. Na sastanku su sudjelovali proizvođači i predstavnici sektora svinjogojstva, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatska veterinarska komora i Hrvatski lovački savez. Osnovni cilj svih mjera koje se poduzimaju jest brza determinacija lokacije u slučaju pojave virusa te sprječavanje širenja na druge farme.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u vezi s ASK-om, rezultate kategorizacije gospodarstava na kojima se drže svinje, rezultate provedbe Naredbe o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači, preporuke Europske komisije i Europske agencije za sigurnost hrane o načinu nadziranja ASK-a, iskustva država članica koje su zahvaćene ASK-om i preporuke Stručnog tijela za ASK, na sastanku je usvojeno nekoliko zaključaka. 

Posljednje izbijanje bolesti u Srbiji jasan je primjer kako se rizik od izbijanja ASK-a ne može precizirati na ograničeno područje zemlje (primjerice, ograničavanje uz granicu sa zaraženom zonom). S obzirom na to da u Hrvatskoj predstoji vrijeme tradicionalne svinjokolje i prometovanja mesom svinja i živim svinjama, dodatno se povećava rizik. Stoga će se za sva gospodarstva koja ne udovoljavaju minimalnim biosigurnosnim uvjetima odrediti provedba mjere zabrane stavljanja u promet živih svinja na cjelokupnom teritoriju RH. Iznimno, klanje životinja na vlastitom gospodarstvu te premještanje živih svinja bit će dopušteno samo ako prije istih ovlaštena veterinarska organizacija provede klinički pregled životinja na gospodarstvu u skladu s uputom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Klinički pregled nije potrebno provoditi ako se žive svinje otpremaju s gospodarstva izravno na klanje u odobreni objekt. 

Iako je svijest lovaca značajno porasla u odnosu na obveze dostave uzoraka uginulih divljih svinja te provedbu biosigurnosnih mjera u lovištima, potrebno je intenzivirati i druge mjere iz Naredbe o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači, a koje se odnose na pojačani odstrel radi smanjenja populacije. Mjera pojačanog odstrela Ministarstva poljoprivrede sufinancirana je besplatnom pretragom na trihinelozu.

Kako bi se postigli što bolji rezultati i populacija svela na zadovoljavajuću brojku, Ministarstvo poljoprivrede će do 31. prosinca 2019. godine dodatno financijski poticati selektivni odstrel ženskih grla divlje svinje na cijelom području Hrvatske. Značaj ove mjere prepoznala je i Europska Komisija koja je Hrvatskoj odobrila financijska sredstva za sufinanciranje njene provedbe. 

Kao dodatne mjere kojima se nastoji što ranije otkriti virus ASK-a uvodi se aktivno nadziranje odstrijeljenih divljih svinja u lovištima koja se nalaze na granici RH sa Srbijom te Bosnom i Hercegovinom i aktivno nadziranje domaćih svinja na svim gospodarstvima na kojima se svinje drže na otvorenom.

Isto tako, Ministarstvo poljoprivrede planira uvođenje novčane nagrade građanima za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje. Radi olakšavanja dojave otvorit će se besplatna telefonska linija te e-mail adresa na koju će se zaprimati informacije, a izdat će se i Uputa o biosigurnosti u slučaju nalaska lešine.

Detaljne informacije i upute nalaze se na poveznici.

P.hr/K.S.