Preporučuje se rad od kuće i klizno radno vrijeme

27. listopada 2020.

U Hrvatskoj su od 27. listopada na snazi nove mjere koje se odnose na ograničavanje javnih i drugih okupljanja, a koje će biti na snazi iduća dva tjedna.
Propisana je stroga mjera fizičkog distanciranja, izbjegavanja bliskog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom i 1,5 metar na otvorenom prostoru. Obvezna je uporaba maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu.

Na snazi su i sljedeće mjere:

  • zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja s više od 50 osoba
  • javna događanja, okupljanja i svečanosti mogu trajati najdulje do 22 sata, osim svadbi koje mogu trajati do ponoći
  • uvodi se obveza dostavljanja obavijesti o održavanju javnih događaja s više od 30 osoba nadležnoj službi civilne zaštite, kao i obveza vođenja pisane evidencije o sudionicima na svim događajima s više od 15 osoba
  • uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića od ponoći do šest sati ujutro
  • na svadbama može biti najviše 30 osoba. Na pogrebima i polaganjima urni najviše 30 osoba. Na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima najviše 15 osoba
  • sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja.

Poslodavci su obvezni zabraniti dolazak radnicima s temperaturom i smetnjama u dišnim organima te se preporučuje smanjiti fizički kontakt kad god je moguće. Preporučuju se i uvođenje rada od kuće, kliznog radnog vremena i rada u smjenama.

Pridržavanje preporuka provodit će službenici Ravnateljstva civilne zaštite, inspektori, policijski službenici i stožeri civilne zaštite.

Nove se mjere ne odnose na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, kinoprojekcije, vjerske obrede i izložbe u muzejima jer su za njih propisani posebni protokoli.

 

 

F.M./I.G.