Nova pravila za putovanja unutar EU od 1. veljače

25. siječnja 2022.

Foto: Shutterstock

Prema najnovijoj preporuci Europskog vijeća, putnici koji posjeduju važeću COVID potvrdu ne bi trebali biti dodatno ograničeni u slobodnom kretanju, odnosno ne bi trebali biti obvezni testirati se prilikom ulaska u države članice. Nova pravila vrijedit će od 1. veljače. Taj dan na snagu stupa i akt kojim se trajanje potvrda o cijepljenju za potrebe putovanja unutar EU-a određuje na 270 dana, odnosno devet mjeseci.

Važeća EU COVID potvrda podrazumijeva:

- potvrdu o cijepljenju za cjepivo odobreno na europskoj razini ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od posljednje doze primarne serije cijepljenja ili ako je osoba primila booster dozu. Također, navodi se da države članice mogu prihvatiti potvrde o cijepljenju za cjepiva koja su odobrila nacionalna tijela ili WHO
- negativan rezultat PCR testa ne stariji od 72 sata prije putovanja ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 24 sata
- potvrdu o preboljenju koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvoga pozitivnog rezultata testa.

Moguće je da će se od osoba koje ne posjeduju EU COVID potvrdu zahtijevati da se podvrgnu testiranju prije ili najkasnije 24 sata nakon dolaska u zemlju čelnicu EU-a.

Putnici s osnovnom funkcijom ili potrebama, prekogranični putnici i djeca mlađa od 12 godina trebali bi biti izuzeti od ovog zahtjeva.

 

P.hr