Nova aplikacija donosi veću sigurnost organizatorima i posjetiteljima evenata

31. srpnja 2020.

Foto: HGK

Predstavnici Zajednice kulturnih i kreativnih industrija HGK sastali su se s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, ravnateljem HZJZ-a Krunoslavom Capakom i ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek, kako bi se pronašao model za reguliranje sigurnog okvira za rad organizatora događanja.

Kako pojašnjavaju u Hrvatskoj gospodarskoj komori, tim modelom postigli bi se pravedni kriteriji za realizaciju događanja za vrijeme koronakrize, spasila ekonomska grana i građanima omogućilo sigurno konzumiranje događanja, zabave i kulture što je ključno za ekonomiju, ali i za mentalno zdravlje ljudi.

"Cilj nam je stvoriti središnju platformu koja će uvesti reda na tržište i ujednačiti pravila. Time bi se industrija organizatora događanja standardizirala i dobila stabilnost, a posjetitelji i Stožer civilne zaštite imali bi garanciju da se organizatori pridržavaju najviših epidemioloških standarda", istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš.

Ministar Božinović naglasio je kako smatra da se radi o odličnoj inicijativi koja je poželjna jer promovira zajednički interes – da se zaraza ne širi i da radi sve što može raditi.

Sastanak Capak

Foto: HGK

Pomoć industriji evenata

"Radi se o jako dobrom projektu koji bi mogao potaknuti ljude da više posjećuju događanja. Ovakva platforma mogla bi biti rješenje za nesmetani nastavak održavanja javnih događanja, uz poštovanje epidemioloških mjera i preporuka HZJZ-a", kazao je Božinović.

Ministrica Obuljen Koržinek kaže da pozdravlja svaku inicijativu koja bi pomogla standardizirati pravila i spriječiti da ih svatko tumači kako mu odgovara.

"Mi moramo omogućiti održavanje događanja na način da se prilagodimo epidemiološkim zahtjevima, a ova platforma pomogla bi sigurnosti svih uključenih", zaključila je Koržinek.

"Ovim projektom želimo omogućiti da se organizatori događanja educiraju i vide gdje griješe, odnosno da se riješi problem neodgovornih organizatora koji krše pravila i ruše ugled svima. Jedini je cilj pomoći industriji evenata, ne u smislu represije, već alata da se istaknu", izjavio je predsjednik Zajednice kulturnih i kreativnih industrija HGK Tomo In der Mühlen.

P.hr/I.B.