Norme su nevidljiv, ali bitan dio naše svakodnevice

18. travnja 2022.

U svakodnevnom životu često nismo ni svjesni koliko nas norme okružuju. Možemo reći da s normama živimo 24 sata, od buđenja do odlaska na spavanje. One se primjenjuju na četkice za zube, proizvode za njegu kože, prekidače za svjetlo, pribor za jelo, na kućanske aparate, u javnom prijevozu, na uredski namještaj, računala, kolica za kupnju, posteljinu itd. Zbog normi bankovnom ili kreditnom karticom možete se koristiti u svim bankama i na bankomatima te naplatnim mjestima bilo gdje u svijetu, pojašnjava u razgovoru za Privredni.hr ravnatelj Hrvatskoga zavoda za norme Igor Božičević.

Norme pomažu proizvođačima da osiguraju interoperabilnost proizvoda i usluga, smanje troškove, poboljšaju sigurnost te pomažu da inovacije brže dođu na tržište. Norme su nevidljiv, ali bitan dio naše svakodnevice: od dimenzije papira za ispis (A4, A3 itd.), dimenzije i oblika bankovnih kartica, simbola za određivanje veličine odjeće i obuće te njihovo održavanje i slično. Najvažnija je njihova funkcija pružanje sigurnosti da su proizvod ili usluga prikladni za namjenu, sigurni i neće naštetiti ljudima ili okolišu. Također, usklađenost normi jamči da su proizvodi i usluge u skladu sa zakonima EU-a.

"Zbog sudjelovanja u normizaciji izrađeni su tehnološki napredniji proizvodi, od čega su koristi imali i potrošači jer su proizvodi u konačnici kvalitetniji i sigurniji. Ostvaruju se i koristi od sudjelovanja u normizaciji radi umrežavanja, odnosno stvaranja poslovnih kontakata. Pokazalo se da je najveća korist za tvrtku njezin utjecaj na sadržaj prilikom izrade norme. Norme mogu povećati tržišni udio ili djelovati na njega te utjecati na smanjenje troškova. Ostvarena dobit može uvelike nadmašiti troškove sudjelovanja pa je zbog toga i za multinacionalne tvrtke i za male i srednje poduzetnike vrijedno uložiti napor i istražiti koje su norme najvažnije za njih te razviti strategiju o utjecaju na njihov razvoj", rekao je Božičević.

norme u brojkama  001

Inače, Hrvatski zavod za norme svojim članstvom u međunarodnim i europskim organizacijama osigurava trajnu dostupnost međunarodnih i europskih normi u Hrvatskoj te pravo na njihovo prihvaćanje na nacionalnoj razini, ali i pravo na sudjelovanje hrvatskih predstavnika u izradbi normi na međunarodnoj i/ili europskoj razini.

Dostupnost odgovarajućih normi snažno utječe na gospodarski rast, norme imaju gotovo 10 puta važniji učinak na gospodarstvo od onoga koji se ostvaruje koristima od inovacija.

Norme pozitivno utječu na inovacije i unutarnju trgovinu, jačaju konkurentnost na međunarodnom tržištu te usmjeravaju tržište prema novim tehnologijama. Dugačak je niz pozitivnih učinaka normi na poslovanje.

nova tabela norme

Norme poboljšavaju kvalitetu proizvoda i usluga, pridonose povjerenju u poduzeće i njegove proizvode i usluge, omogućuju podjelu rada putem lanca vrijednosti, poboljšavaju ugled tvrtki, potiču inovacije, pojačavaju konkurentnost, snižavaju troškove i nužne su u dokazivanju da su ispunjeni sigurnosni i izvedbeni kriteriji.

Upiti i narudžbe za hrvatske norme i druge publikacije Hrvatskog zavoda za norme mogu se uputiti Odsjeku prodaje i marketinga HZN-a.

"Kako bi se izbjegle pogreške pri pripremi narudžbi normi ili normama sličnih dokumenata, potrebno je navesti točnu oznaku norme, na primjer HRN EN ISO 9001:2015. Oznake hrvatskih normi moguće je pogledati u mrežnom Katalogu hrvatskih norma. Za norme s više dijelova potrebno je specificirati brojeve zahtijevanih dijelova. Ako u narudžbi brojevi dijelova nisu specificirani, ponudit će se svi dijelovi norme", pojašnjava Božičević te dodaje kako je iznimno važno da se hrvatski stručnjaci, poduzetnici i ostali zainteresirani uključe u aktivnosti nacionalne normizacije te daju svoje primjedbe na javnu raspravu kad je riječ o razvoju normi, na europskoj ili međunarodnoj razini.

 

U

Ilijana Grgić / Franjo Maltar