Njemačko tržište rada pokazuje prve znakove posustajanja

22. kolovoza 2019.

Foto: Pixabay

Njemačko gospodarstvo suočeno je s pojačanim nepovoljnim trendovima izvana koji stvaraju neizvjesnost u poslovanju, konstatiralo je ministarstvo financija, upozoravajući i na prve znakove posustajanja do sada robusnog tržišta rada.

Izvozno orijentirane industrijske tvrtke u Njemačkoj imaju problema zbog slabije potražnje, pojačanih trgovinskih napetosti i neizvjesnosti koju stvara Brexit. "Vanjski rizici značajno su ojačali i povećavaju nesigurnost poslovanja", konstatira ministarstvo financija u mjesečnom izvješću.

Prvi pokazatelji za tekuće razdoblje ukazuju na kontinuirani pad aktivnosti u proizvodnom sektoru, navodi se u izvješću.

Rekordno visoka zaposlenost, rast plaća i niski troškovi zaduživanja i dalje podupiru njemačko gospodarstvo, koje od vanjskih šokova donekle štite potrošnja kućanstava i dobri rezultati građevinskog sektora.

U ministarstvu ipak upozoravaju na prve znakove slabosti na do sada robusnom tržištu rada. "Stanje na tržištu rada i dalje je povoljno, ali rast zaposlenosti usporava", ističu u izvješću.

Pokazatelji za predstojeće razdoblje signaliziraju nastavak tog trenda, posebno u proizvodnom sektoru, ističe se u izvješću.

Aktivnosti u njemačkom gospodarstvu smanjene su u razdoblju od travnja do lipnja za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca a središnja je banka početkom tjedna upozorila da bi se mogle smanjiti i u ljetnom tromjesečju, što bi značilo tehničku recesiju.

Hina/P.hr