Ifo: Njemačko gospodarstvo je u šoku

25. ožujka 2020.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Njemačka poslovna klima potonula je u ožujku na najnižu razinu od 2009., izvijestio je ekonomski institut Ifo, predviđajući veliki pad aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu zbog epidemije koronavirusa.

Konačni rezultati istraživanja za ožujak pokazuju da je indeks poslovne klime u ožujku pao gotovo 10 bodova u odnosu na veljaču, na na 86,1 bod, objavio je Ifo.

„Ovo je najveći pad od ujedinjenja Njemačke i najniža vrijednost (indeksa) od srpnja 2009.“, objavio je predsjednik Ifo-a Clemens Fuest.

„Njemačko je gospodarstvo u šoku“, zaključio je Fuest, ukazujući na najveće pogoršanje poslovnih očekivanja u povijesti istraživanja.

U recesiji najmanje dva kvartala

Znatno je lošija i ocjena aktualnog stanja u poslovanju. U uslužnom sektoru indeks poslovne klime zabilježio je najoštriji pad otkada je Ifo 2005. godine počeo prikupljati podatke. U industriji pao je na najnižu razinu od kolovoza 2009. godine.

Njemačko gospodarstvo moglo bi se ove godine smanjiti od pet do 20 posto, ovisno o trajanju blokade koju je izazvala pandemija, kazao je ekonomist Ifo-a Klaus Wohlrabe.

Dodao je da u svakom slučaju očekuje ozbiljnu recesiju koja će trajati najmanje dva kvartala.

Vlada procjenjuje da će se zbog epidemije bruto domaći proizvod ove godine smanjiti oko pet posto.

 

 

Hina/P.hr