Njemačka IT tvrtka zapošljava u Hrvatskoj

4. rujna 2019.

Foto: Aconno

Njemačka tvrtka aconno GmbH, nakon registracije u Hrvatskoj otvara podružnice u Osijeku i Zagrebu te najavljuje intenzivan period zapošljavanja i razvoja poslovanja. Riječ je o tvrtki koja je prije četiri godine započela s radom kao startup koji svojim svojim klijentima nudi gotove Internet of Things proizvode, ali i druga rješenja skrojena prema njihovoj mjeri.  

U Hrvatskoj aconno posluje zato što su u međunarodnoj konkurenciji outsourcing partnera domaće tvrtke najbolje zadovoljile kvalitetom svojih proizvoda i usluga. Na temelju pozitivnih iskustava prije dvije godine zaposlili su manji broj stručnjaka u zagrebačku podružnicu softverskog partnera Troida, a sve kako bi s vlastitim timom provjerili učinkovitost razvoja proizvoda na daljinu.

Taj prvi njihov hrvatski tim, korištenjem hardwarea koji je razvijen za tu svrhu, uspostavio je prvu komercijalnu Narrow Band IoT vezu u Hrvatskoj, čime su  postali jedan od predvodnika u razvoju i korištenju novih IoT mrežnih tehnologija.

Kako kažu, jedan od motiva pokretanja posla je novim zaposlenicima ponuditi obećavajuću perspektivu u Hrvatskoj te na taj način pomoći u zaustavljanju iseljavanja mladih i obrazovanih ljudi. Kratkoročni cilj accona jest zaposliti 10 suradnika u Zagrebu i pet u Osijeku, a dugoročan zaposliti 40 novih suradnika u razvoju i 30 u proizvodnji.

"Novim zaposlenicima nudimo privlačna primanja, rad na najnovijim tehnološkim platformama i gorućim tehnološkim temama u iznimno kreativnom okruženju, suradnju s aconnom u Njemačkoj te s lokalnim i međunarodnim partnerima. Zaposlenici podružnica u Hrvatskoj i Njemačkoj usko će surađivati. Poticat ćemo ih da rade i u drugim poslovnicama, primjerice, zaposlenici iz Düsseldorfa u Osijeku, Osječani u Zagrebu, stručnjaci iz Zagreba u Njemačkoj. Ovom praksom povećat ćemo povezanost timova, a zahvaljujući tome i najmodernijim metodama komunikacije, aconno će, unatoč udaljenostima, poslovati kao jedan tim", rekao je direktor aconna Miroslav Šimudvarac, ističući kako je zbog kvalitetne radne snage bio spreman uhvatiti se u koštac s hrvatskom birokracijom. Iako hrvatske informatičke stručnjake traže gotovo sve velike kompanije koje posluju u Hrvatskoj, Šimudvarac ističe kako će ponudom plaća koje su, kaže, dosta veće od konkurencije uspjeti pronaći djelatnike. Tvrtka u Hrvatskoj očekuje da će njezina ulaganja do kraja godine iznositi oko 250.000 eura.

Tvrtka aconno razvija certificirane software i hardware, prvenstveno povezive senzore, te aktivno istražuje nove ultra low power tehnologije. Lista aconnovih klijenata uključuje niz međunarodnih kompanija kao što su Vodafone, Telekom, Telefonica, SAP, Bosch i Siemens, čitav niz srednjih i manjih tvrtki, startupove, makere i fakultete diljem Europe i sjeverne Amerike.

Ilijana Grgić