Nizozemski regulator kaznio BAT i još tri kompanije zbog dogovaranja cijena

29. rujna 2020.

Foto: Pixabay

Nizozemski regulator objavio je u utorak da je četiri vodeća proizvođača duhanskih proizvoda, uključujući British American Tobacco (BAT) i Philip Morris, odrezao kazne od ukupno 82 milijuna eura zbog „narušavanja tržišnog natjecanja“.

Kompanije su u razdoblju od 2008. do 2011. nezakonito razmjenjivale informacije o planiranim cijenama, objavila je nizozemska Uprava za potrošače i tržišta (ACM).

Britanski BAT mora platiti kaznu od 31,2 milijuna eura, američki Philip Morris 27,5 milijuna, švicarski JTI 13 milijuna a nizozemski Van Nelle 10,4 milijuna eura, naveo je ACM.

Sva četiri proizvođača žalila su se na odluku, dodali su nizozemski regulatori.

BAT je vlasnik Tvornice duhana Rovinj ali je signalizirao da bi se mogao povući iz Hrvatske. Inače, ova je kompanija naručila studiju Oxford Economics, koja je napravila analizu ekonomskog utjecaja BAT-a na hrvatsko gospodarstvo.

"Nakon BAT-ovog ulaganja od gotovo 4,2 milijarde kuna kada je preuzet TDR, kompanija je u proteklih 5 godina dodatno investirala 490 milijuna kuna i nastavila povećavati proizvodnju, zaposlenost i izvoz. Ukupnih 4,7 milijardi kuna investicija znači da je BAT u razdoblju od 2015. do kraja 2019. godine generirao gotovo 20 posto ukupnih stranih investicija u Hrvatsku" stoji u analizi.

Hina/P.hr

Tags