Nissan zatvara tvornicu u Barceloni, 3.000 ljudi ostaje bez posla

28. svibnja 2020.

Foto: Pixabay

Japanski Nissan Motor odlučio je u sklopu globalnog restrukturiranja zatvoriti tvornicu u Barceloni, što će dovesti do gubitka oko 3.000 radnih mjesta, objavila je španjolska vlada.

Zatvaranje tvornice u Barceloni stajat će japanskog proizvođača i do milijardu eura, izvijestila je vlada, tvrdeći da bi ulaganje u tvornicu Nissanu bila jeftinija alternativa.

Poziva japanskog proizvođača da razmotri druge opcije. U siječnju je nakon razgovora sa čelnicima Renaulta i Nissana objavila da je sigurnost radnih mjesta u tvornici "zajamčena", podsjeća Reuters.

"Jasno je da žalimo zbog takve odluke", rekao je ministar gospodarstva Nadio Calvino za televiziju TVE, poručivši da će vlada nastaviti razgovore s Nissanom i lokalnim i regionalnim vlastima kako bi se vidjelo kako dalje i možda pronašlo alternativno rješenje.

Zatvaranje tvornice težak je udarac za Španjolsku, pritisnutu rastom nezaposlenosti i dubokom recesijom uslijed koronakrize.

U glavnoj Nissanovoj tvornici u Barceloni zaposleno je oko 2.400 radnika te još 600-tinjak njih u povezanim pogonima. To je glavna Nissanova tvornica u Europi, nakon one u Britaniji.

Sindikati upozoravaju da bi njeno zatvaranje neizravno moglo pogoditi i do 25 tisuća radnih mjesta i za danas popodne najavljuju nove akcije.

Španjolski ogranak Nissana i sindikalni čelnik nisu odmah odgovorili na Reutersov upit za komentarom.

Nissanovi radnici prosvjeduju od početka svibnja budući da je japanska kompanija nakon ublažavanja mjera karantene tek djelomično nastavila proizvodnju privremeno obustavljenu zbog pandemije, podsjeća Reuters.

U tvornici u Barceloni uglavnom se proizvode električni kombiji i kamioneti a radi se daleko manje od maksimalnih kapaciteta. Radnici štrajkaju od početka svibnja žaleći se da ne postoji jasan plan poslovanja.

Nissan bi tijekom popodneva trebao objaviti plan restrukturiranja globalnog poslovanja, podsjeća Reuters.

Kompanija je danas odvojeno objavila da je u fiskalnoj 2019. godini koja je završila u ožujku poslovala s neto gubitkom od 671,2 milijarde jena (6,2 milijarde dolara) zbog pada prodaje, troškova restrukturiranja i posljedica pandemije koronavirusa.

Prihodi su pali 14,6 posto, na 9.900 milijardi jena. Kompanija je u tom razdoblju prodala ukupno 4,93 milijuna vozila, što predstavlja pad za 10,9 posto u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu.

Jučer su Nissan i njegovi partneri Renault i Mitsubishi Motors objavili da kreću u reorganizaciju proizvodnje kako bi smanjili troškove i povećali učinkovitost.

Cilj im je smanjiti troškove raspodjelom proizvodnje po geografskom i hijerarhijskom principu, prema kojem će u svakoj regiji jedna od tri kompanije upravljati upravljati proizvodnjom određenog tipa vozila a druge će joj biti podređene.

Nissan će tako igrati glavnu ulogu u Japanu, Kini i Sjevernoj Americi, Renault u Europi, Rusiji, Južnoj Americi i sjevernoj Africi a Mitsubishi u jugoistočnoj Aziji i Oceaniji.