U kriznoj godini se probili na kanadsko tržište

10. srpnja 2020.

Livio Benvenuti sa sinovima Nikolom i Albertom /Foto: Benvenuti vina

Nikola Benvenuti, direktor i suvlasnik obiteljske tvrtke Benvenuti iz Kaldira, aktualni je predsjednik Vinistre. Njegova tvrtka u vlasništvu ima 20 hektara terasastih vinograda, koji se nalaze u oklolici Kaldira i Motovuna, gdje prevladavaju autohtone istarske sorte: malvazija, teran i muškat. Pod brendom Benvenuti vina godišnje se na tržište plasira oko 100.000 boca visokokvalitetnog vina. S Nikolom Benvenutijem razgovarali smo o planovima njegove obiteljske tvrtke, o situaciji koju je izazvala pandemija Covida 19, plasmanu vina i potporama koje mogu očekivati vinari. Naš sugovornik, kojem je ovo drugi mandat na mjestu predsjednika udruge vinogradara i vinara Istre, još uvijek se nada da će biti održana ovogodišnja Vinistra.

Očekivala se odlična godina što se tiče prodaje vina, a onda je sve stalo. Jesu li vinari dobili potpore?

Čelnici udruženja proizvođača vina iz svih regija, preko Ministarstva poljoprivrede, bili su uključeni u kreiranje mjera pomoći našem sektoru. Dogovorili smo, između ostalog, da je jedna od nužnih mjera pomoći destiliranje viškova vina, a ukoliko pojedini vinar ne želi destilirati vino, može dobiti naknadu za njegovo skladištenje odnosno za njegovo čuvanje.

Benvenuti, podrumFoto: Benvenuti vina

Kada se očekuju ove mjere i možete li pojasniti što one podrazumijevaju?

Te dvije mjere bi na snazi trebale biti ovih dana. Mjera destilacije je namijenjena vinarima koji se žele riješiti zaliha vina. Znači, onog vina kojeg nisu uspjeli plasirati na tržište. Oni koji se odluče za tu mjeru, dobit će pet kuna po litri. Mjere skladištenja su namijenjene vinarima koji žele zadržati vino, iz razloga što to vino ima potencijal odležavanja. Oni će za skladištenje dobiti 0,60 kuna po litri u trajanju od tri mjeseca. Dakle, dobit će 1,80 kuna po litri. Procjenjuje se da će mjerama biti obuhvaćeno 30 posto zaliha koje je pojedini vinar imao prijavljene na dan 31. 07. 2019. godine. Vinarima je, svakako, dobrodošla i pomoć oko povećanja kapaciteta, kako bi imali dovoljno mjesta i spremnika za nadolazeću berbu. Ona bi trebala početi za nešto više od mjesec dana, a vino je još u podrumima.

Je li napokon krenula prodaja vina?

Na početku, kada je tek došlo do popuštanja mjera, imali smo jako slabu prodaju, unatoč tome što su se otvorili ugostiteljski objekti. Kako je vrijeme odmicalo, došlo je do pomaka. Tako da možemo reći da je prodaja pomalo krenula. U ovom trenutku nas brine situacija s porastom broja novozaraženih. Nadamo se da to neće ugroziti dolazak gostiju, koji su namjeravali provesti odmor u Hrvatskoj.

Benvenuti malvazija

Foto: Benvenuti vina

Kakva je procjena nadolazeće berbe?

U najvažnije vrijeme za vinograd, a to je u proljeće, svi smo imali dosta vremena za njegovu obradu. Tako da su vinogradi ove godine njegovani i obrađeni bolje nego ikada. Obavljeni su neki radovi u vinogradu, koje bi u pravilu odgađali. Za sve to smo imali vremena jer se nismo mogli baviti prodajom i tržištem. Vinogradi su, zaista, u odličnoj kondiciji. U svakom slučaju, očekuje se odlična berba, možda jedna od boljih.

Kako ste se u Vašoj tvrtki snašli u ovoj situaciji?

Za vrijeme karantene imali smo jako mali promet, gotovo da je bio simboličan. Vino koje smo ranije plasirali kroz ugostiteljstvo, nije moglo doći do potrošača iz razloga što su objekti bili zatvoreni. Čekali smo otvaranje ugostiteljskih objekata, a nakon toga i otvaranje granica iz razloga što naša prodaja dosta ovisi i o dolasku turista. Ove godine računamo i na domaće goste. Kako imamo smještajne kapacitete, nikada kao ove godine nismo imali veći broj domaćih gostiju. Zato se ove godine moramo još više posvetiti domaćih gostima. Počeli su nam dolaziti i gosti u podrum, na degustacije dolaze i strani i domaći gosti. Sada nam je aktualan plasman svježe malvazije, koju smo pustili na tržište prije mjesec dana, to je naš najzastupljeniji proizvod.

Jeste li zaustavili sve investicije?

Ove godine smo zainteresirani za jedan natječaj u sklopu jedne mjere. Planiramo obnoviti poljoprivredne strojeve i osuvremeniti mehanizaciju. Tu investiciju nećemo odgoditi. Odlučili smo nabaviti tu opremu, između ostalog, i zato što je taj program jako poticajan.

Jeste li podizali nove vinograde?

Da. Ove godine smo posadili nešto manje od hektar novih vinograda. U 2022. godini planiramo značajniju sadnju novih vinograda. Radi se o našim  autohtonim sortama malvaziji i teranu.

Benvenuti, vinograd

Foto: Benvenuti vina

Kako ide izvoz?

Izvoz ide dobro. Nešto smo izvozili, čak i za vrijeme karantene. Neki naši izvozni kanali u to vrijeme su funkcionirali u zemljama koje su, također, bile u karanteni. Do ove godine smo naša vina plasirali u 12 zemalja, a od ove godine ih plasiramo u 13 zemalja. Novo tržište nam je Kanada, otvorili smo ga u ovoj  kriznoj godini. To nam, u ovim vremenima koja su izuzetno teška za vinare, puno znači. Nužno je disperzirati prodajne kanale.

Što će biti s ovogodišnjom Vinistrom? Hoće li se održati?

Vinistru još uvijek želimo održati. Naravno, ne onako masovno u dvorani Žatika kako smo je organizirali do sada. Zbog kontinuiteta namjeravamo organizirati laganiju verziju Vinistre negdje na otvorenom. Bila je planirana početkom svibnja, pa smo je odgodili a, da nije bilo ovog najnovijeg povećanja novozaraženih, održali bi je ovih dana negdje na otvorenom. Počeli smo već pripreme, ali nas je ponovno zatekao porast broja zaraženih. Još uvijek se nadam da ćemo uspjeti organizirati Vinistru, iako je u ovoj situaciji nezahvalno prognozirati bilo što.

Jozo Vrdoljak