Neto dobit Grupe Podravka premašila 45,2 mil. eura

21. srpnja 2023.

Foto: Podravka

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je neto dobit od 45,2 milijuna eura, što je rast od 72 posto ili 18,9 milijuna eura u odnosu na isto razdoblje lani, zahvaljujući jednokratnom utjecaju poreznih olakšica, objavili su u petak iz te prehrambene kompanije.

Rast dobiti, kako su naveli, pod jednokratnim je utjecajem poreznih olakšica u iznosu od 19,7 milijuna eura koje je, temeljem Zakona o poticanju ulaganja, Podravki odobrilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Status korisnika potpore Podravka je dobila temeljem ulaganja u proširenje kapaciteta i povećanje konkurentnosti poslovanja kroz izgradnju novog LDC-a i opremanje tvornica u Koprivnici i Varaždinu, navodi se u priopćenju.

Ukupnu poreznu olakšicu, kako su istaknuli iz Podravke, potrebno je iskazati u prvoj godini njezina korištenja. Kada se isključe učinci njezine primjene, normalizirana neto dobit Grupe u prvih šest mjeseci iznosila je 26 milijuna eura i viša je za 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2022.

Pritom je normalizirana neto dobit Farmaceutike porasla je za 65 posto i iznosila 13 milijuna eura, jednako koliko i Prehrana, kod koje je još uvijek vidljiv veliki negativni utjecaj rasta troškova sirovina pa je to pad dobiti od 27,9 posto.

Operativna dobit Grupe prije amortizacije (EBITDA) u prvih je šest mjeseci dosegla 48,3 milijuna eura, što je 0,1 milijun eura manje nego u istom razdoblju lani.

Međutim, doprinos Prehrane u EBITDA-i Grupe je manji nego prošle godine jer je poslovanje prehrane i dalje pod snažnim utjecajem troškova sirovina, ambalaže i energenata.

Naime, u segmentu Prehrane njihov je trošak porastao za 9,3 milijuna eura, što je 8,3 posto više nego u istom razdoblju lani, objašnjavaju iz Podravke. Značajna je pozornost, kako navode, stoga i dalje usmjerena na kontrolu svih troškova, uz njihovo ublažavanje optimizacijom proizvodnog asortimana, upravljanjem procesima proizvodnje te promjenama u nabavnim procesima.

Prihodi od prodaje 8 posto veći

Grupa Podravka u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila je prihode od prodaje u iznosu od 346,3 milijuna eura, što je 25,6 milijuna eura, odnosno osam posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Prihodi segmenta Prehrane pritom su iznosili 265,2 milijuna eura, što je rast od 11,2 milijuna ili 4,4 posto, a značajan rast od 21,6 posto, odnosno 14,4 milijuna eura ostvario je segment Farmaceutike, ostvarivši 81 milijun eura prihoda.

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić je kazala kako je zadovoljna rezultatima u prvoj polovici godine, unatoč tome što je poslovanje Grupe i dalje izloženo snažnim rastu cijena energenata, sirovina i ambalaže, naročito u Prehrani.

"Unatoč određenom smirivanju tržišnih turbulencija te aktivnom pronalaženju najpovoljnijih uvjeta, realizirane cijene su i dalje značajno veće od onih koje smo plaćali u 2022.", istaknula je Dalić.

Zadovoljna je i iskoracima u prodaji na njihovim inozemnim tržištima, osobito prvim rezultatima suradnje s Atlantic Grupom, ali i rezultatima restrukturiranja prodaje na tržištima Poljske i Njemačke koji će, kazala je, omogućiti veću profitabilnost prodaje u Poljskoj ali i veću prisutnost i profitabilnost na tržištu Njemačke.

Rekla je i kako joj je drago što su ponovno uspjeli postići dogovor oko novog rasta plaća radnika. "Povećanje plaća s 1. srpnja oko pet posto dio je naših kontinuiranih napora za poboljšanjem materijalnog položaja radnika, ali također stvara i čvrst temelj za uvođenje novog platnog sustava o čemu smo postigli dogovor sa sindikatima prije nekoliko dana", kazala je Dalić.

Investicijski ciklus se provodi prema planu

Iz Podravke su naveli kako se investicijski ciklus Grupe provodi prema planu, a tijekom prvih šest mjeseci ove godine realizirane su investicije od gotovo 29 milijuna eura.

One obuhvaćaju početak izgradnje logističko-distributivnog centra i pogona za preradu rajčice, nabavu novih strojeva i opreme te otvaranje novih radnih mjesta. Pokrenuta je i realizacija investicije u drugu faze ulaganja u sunčane elektrane, čime će se solarnim panelima prekriti preostali krovovi u Koprivnici, Dugopolju i Varaždinu.

Tijekom prvog polugodišta 2023. nastavljeno je i restrukturiranje Žita u Ljubljani, što je rezultiralo i završetkom prve velike investicije u Pekari Vič, vrijedne oko pet milijuna eura, naveli su iz Podravke.

Podsjetili su i kako je Grupa početkom svibnja predstavila Strategiju održivog poslovanja od 2023. do 2030. kojom su definirani jasni ciljevi sadržani u četiri strateška stupa djelovanja - čist okoliš, zdrava prehrana, briga za zaposlenike i zajednicu te odgovorno korporativno upravljanje. U njihovo ostvarenje Podravka će, kako su istaknuli, uložiti sto milijuna eura.

Hina/P.hr