Netflix ograničava svoje usluge u Europi zbog straha od rušenja mreže

20. ožujka 2020.

Foto: Pixabay

Netflix će lmitirati svoje usluge u Europi u sljedećih 30 dana kako bi spriječio preopterećenje interneta. Kompanija je to najavila nakon što su europski dužnosnici zatražili od davatelja usluga strujajućih sadržaja s interneta da prestanu pružati usluge u vrlo visokoj razlučivosti kako ne bi preopteretili davatelje internetskih usluga milijunima ljudi koji moraju raditi od kuće.

Širokopojasne mreže mogu preuzeti rast internetskih usluga tijekom večeri, no moguće je da neće biti dovoljno dobro opremljeni da se nose s povećanim brojem videokonferencija, internetskog učenja, praćenja videopredavanja, igranja ili gledanja filmova u visokoj razlučivosti tijekom cijelog dana.

Snižavanje usluge visoke razlučivosti može smanjiti za četvrtinu korištenje digitalnog prometa davatelja tih usluga, pa tako sat vremena streaminga u standardnoj rezoluciji potroši jedan gigabajt prometa, dok razlučivost u HD rezoluciji potroši tri gigabajta. Neki od sadržaja koje nudi Netflix emitiraju se u UHD formatu koji je po podacima koji se šalju internetom više nego dvostruko veći od HD razlučivosti. 

Smanjenje od 25 posto kompromisno je rješenje koje je prihvaćeno nakon dogovora europskog povjerenika Thierryja Bretona i izvršnog direktora Netflixa Reeda Hastingsa.

Krešimir Sočković