Neretvanske mandarine preko Kauflanda izvoze se u Češku i Slovačku

23. listopada 2020.

Foto: Kaufland

U sezoni dozrijevanja i berbe mandarine, koja traja od kraja rujna do kraja prosinca, hrvatsko tržište prosječno konzumira 15.000 tona neretvanske mandarine, a ostatak proizvodnje mora se izvesti. Tu je uloga organizatora, zbog jako usitnjene proizvodnje, nezamjenjiva.

Kaufland Hrvatska uspostavio je suradnju s brojnim domaćim uzgajivačima koji proizvode kvalitetno voće, a među njima je i Agro Neretva koji proizvodi i okrupnjava količine svježeg voća i povrća te ga plasira trgovačkim lancima diljem Europe. Tako će posredstvom Kauflanda Hrvatska 600 tona domaće mandarine od Agro Neretve otkupiti Kaufland Češka i Kaufland Slovačka.

Mandarine se u dolini Neretve proizvode na 2.200 hektara.

Hrvatska je prošle godine ostvarila urod na razini od 40.000 tona, a procjenjuje se da ćemo ove godine imati proizvodnju od oko 32.000 tona što je u odnosu na prethodne godine srednja sezona, a urod bi mogao biti manji za 15 do 20 posto. Očekuje se dobra kvaliteta plodova te njihova ujednačena veličina, tako da će zastupljenost najtraženijih kalibara biti značajna.

Zbog klimatskih utjecaja proizvodnja mandarina u Hrvatskoj izložena je relativno velikim oscilacijama, a prosjek po godini jest oko 35.000 tona.

P.hr/I.B.