Neoinfo razvio sustav za jednostavno plaćanje na portalima

23. lipnja 2021.

Foto: Neoinfo

Zagrebačka tvrtka Neoinfo razvila je Mobile Payments Gateway, sustav za autoriziranje transakcija i naplatu različitim aplikacijama za mobilna plaćanja. U sklopu tog projekta započeli su i s pilot-projektom PortalPay, namijenjenim jednostavnom i brzom čitateljskom plaćanju na portalima, blogovima i sličnim mjestima na internetu.

Originalno, Mobile Payments Gateway (MPGW) pokrenut je kako bi trgovcima omogućio još jedan kanal naplate na internetu, mobilnom uređaju ili fizičkome prodajnom mjestu, dok je PortalPay razvijen kako bi medijima ponudio dodatni izvor prihoda.

U Neoinfou ocjenjuju da je sada pravi trenutak za lansiranje njihovih rješenja s obzirom na to da je proteklih mjeseci dio velikih hrvatskih medija proširio svoje poslovne modele ostvarivanjem dodatnih prihoda izravno od čitatelja. Većina ih se pri tome odlučila za model plaćenog pristupa premium sadržajima, no ističu da ima i onih koji su se odlučili za primanje dobrovoljnih priloga čitatelja.

Pojašnjavaju da se PortalPay može rabiti za obje vrste naplate, a posebno je zanimljivo to što u slučaju prikupljanja dobrovoljnih priloga mediji implementacijom apsolutno ništa ne gube, a mogu ostvariti dodatne prihode. Implementacija je jednostavna i iziskuje minimalne izmjene, a mjesečnih troškova ima samo ako ima i prihoda.

U slučaju medija u vlasništvu udruga, prilozi se računovodstveno tretiraju kao donacije, a u slučaju medija u vlasništvu obrta i tvrtki sustav može preuzeti teret fiskalizacije i automatskog izdavanja niza računa, dok vlasnik medija treba izdati tek jedan račun mjesečno.

"Prelaskom s tiska na internet, mediji su izgubili dio prihoda koji su dobivali od čitatelja, a proizvodnja kvalitetnog sadržaja košta. Vjerujem kako će se kod korisnika s vremenom razvijati svijest o potrebi za plaćanjem kvalitetnim medijima, a PortalPay u tom slučaju nudi relativno jednostavnu proceduru u kojoj nema potrebe za unosom broja bankovne kartice kao kod većine drugih sustava", rekao je Igor Vukmirović, direktor tvrtke Neoinfo i pojasnio kako se MPGW i PortalPay koriste svim relevantnim shemama mobilnih plaćanja u Hrvatskoj: KEKS Payom, Aircash Payom, Settleom te plaćanjem kripovalutama pomoću sustava PayCek i FIMA Pay.

Igor Vukmirović

Igor Vukmirović / Foto: Neoinfo

Korisnici koji sadržaj konzumiraju na mobitelu nakon odluke o plaćanju obavit će je unutar odgovarajuće mobilne aplikacije, dok će korisnici koji se koriste računalom morati skenirati QR kod u željenoj aplikaciji i potom potvrditi plaćanje.

Prvi internetski portal na kojem je implementiran PortalPay jest IT portal rep.hr, no najavljene su i daljnje implementacije jer je još portala pokazalo interes. Teoretski, sustav ne mora biti ograničen samo na medije, već ga mogu koristiti i blogeri, influenceri, youtuberi i drugi proizvođači sadržaja.

Kad je u pitanju MPGW, ciljana skupina potencijalnih klijenata su internetski trgovci, bez obzira na to koriste li se gotovim platformama eCommerce ili upotrebljavaju za njih razvijeno rješenje, zatim trgovci s fizičkim prodajnim mjestima, proizvođači fiskalnih blagajni te terminali EFTPOS, kažu u zagrebačkoj tvrtki.

 

 

P.hr/B.I.