Ne treba se bojati poduzetništva

7. veljače 2020.

Prva ekonomska škola u Zagrebu , foto: HUP

Dvije mlade studentice, Bianka Milinović i Nevena Jurić, mogu se pohvaliti kako su već prošle godine, kao maturantice Prve ekonomske škole u Zagrebu a u sklopu natječaja 'Poduzetnici budućnosti' razvile projekt Drobilica biootpada. Riječ je projektu koji pruža mogućnost proizvodnje vlastitog komposta u kućanstvu, a koji može imati mnoge primjene.

"Na ideju nas je potaknulo uvođenje smeđih kanti namijenjenih za selektiranje biološkog otpada kao i velika količina otpada zbog koje smo počele razmišljati kako pomoći zajednici, smanjiti količinu i olakšati način selektiranja. Uz smeđe kante uvedene su biorazgradive vrećice u koje se otpad odlaže. Osmislili smo kantu koja je stvorena isključivo za biorazgradivi otpad", istaknula je Bianka Milinović, navodeći kako je jedan od većih problema u Hrvatskoj je zbrinjavanje otpada.

Bianka pojašnjava kako su društvene mreže preplavljene svakodnevnim objavama o enormnoj količini otpada koja se nalazi na ulicama koja stvara negativnu sliku o društvu i zajednici. Prema EUROSTAT-u ukupna količina otpada u Hrvatskoj broji više od 3,7 milijuna tona, odnosno 403 kilograma komunalnog otpada po stanovniku. Procijenjena količina biootpada unutar miješanog komunalnog otpada iznosi oko 35 posto od kojeg se tek polovica prosljeđuje na daljnju obradu odnosno kompostiranje.

biodrobilica  

Drobilica sjecka otpad te tako stvara manju količinu organskog otpada, omogućava štednju pri kupnji biorazgradivih vrećica i kompostiranje u kućanstvu koje smanjuje emisiju stakleničkih plinova za više od osmine tone godišnje.

"Proizvod je namijenjen kućanstvima, obrtima i tvrtkama te svim osobama kojima se javlja potreba za lakše selektiranje otpada. Unatoč novoj tehnologiji, korištenje proizvoda nije komplicirano stoga je omogućena uporaba svim dobnim skupinama", rekla je Nevena Jurić.

Za njihov projekt priznanje im je dodijelio i Marko Povijač, iz tvrtke Tehnix, koja je prepoznata u svijetu po razvoju i proizvodnji najbolje tehnologije kojima se postiže održivi razvoj i cirkularna ekonomija.  

Zanimljivo je kako se njihova drobilica se može pokrenuti pritiskom na gumb ili mehanički, putem okretanja ručke koja se nalazi na spremniku. Isjeckani otpad pada u posudu u kojoj se nalaze senzori koji prate količinu te javljaju korisniku putem aplikacije. Uzdužne lamele koje se nalaze na unutrašnjim bridovima onemogućuju lijepljenje otpada sa stjenke posude. Pomoću bočnih rupica se stvara cirkulacija zraka kroz posudu. Na dnu se nalazi poseban spremnik za odvajanje vode koja iz posude prolazi kroz mrežaste rupice te se može koristiti za zalijevanje cvijeća ili dodatno hranjenje biljaka. Korisnik vodu uzima putem pumpice koja je prikvačena na spremnik.

drobilica

Drobilice u sudoperima usitnjavaju sav kuhinjski otpad uz pomoć vode te nemaju mogućnost kompostiranja, već samo isključivo nudi odvod u kanalizaciju koja može stvoriti niz problema zbog usitnjavanja zabranjenog otpada poput plastičnih vrećica koji se pročišćava.

Inače, Hrvatska udruga poslodavaca svake godine raspisuje nagradni natječaj namijenjen učenicima srednjih škola u i Hrvatskoj s ukupnim nagradnim fondom u vrijednosti od 250.000 kuna. Natječaj se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te uz partnerstvo Predstavništva Europske komisije u RH. A novi natječaj za 2020. godinu bit će u ožujku mjesecu.

"Putem natječaje u predhodne dvije godine primili smo više od 1400 poduzetničkih ideja srednjoškolskih timova, pravi je izazov odabrati 25 najboljih, ali ponosni smo što možemo nagraditi i poticati mlade talentirane generacije", istaknula je Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a. 

Ilijana Grgić