Ne nasjedajte na lažne nagradne igre

14. veljače 2020.

Foto: Pixabay

U posljednje vrijeme na stranicama društvenih mreža i internetskih portala te putem e-mailova korisnika pojavljuju se oglasi za lažne nagradne igre koji pozivaju potencijalne korisnike na sudjelovanje u nagradnim igrama ili ih obavještavaju o već osvojenoj nagradi. U većini slučajeva nagradne igre u vezi su s osvajanjem mobilnih uređaja, računala, brendirane robe i slično. Hrvatska udruga banaka upozorava građane te savjetuje da s povećanim oprezom provjere vjerodostojnost organizatora online nagradnih igara te izvor objave.

Inače, otvaranjem poveznice na takvim oglasima od korisnika se traži unos osobnih podataka i podataka o platnoj kartici potrebnih za registraciju, a nakon unosa podataka i prihvaćanja uvjeta nagradne igre, podaci se zloupotrebljavaju za neovlaštene transakcije.

Stoga, važno je provjeriti vjerodostojnost izvora objave o nagradnim igrama, pogotovo ako se traži da šaljete podatke o svojoj platnoj kartici, bankovnom računu, presliku osobne iskaznice ili drugih dokumenata, a zatim je na društvenim mrežama potrebno detaljno provjeriti profil s kojeg se objavljuje nagradna igra.

P.hr/I.Grgić