Zagrebačka tvrtka formalizirala rad od kuće

22. srpnja 2020.

Tijekom lockdowna zaposlenici tvrtke Combis rad na daljinu obavljali su jednako učinkovito kao i u uredu, ako ne i bolje, pa je vodstvo ove informatičke tvrtke od sredine lipnja odlučilo uvesti mobilni način rada. Tzv SmartWork, odnosno kombinirani rad u uredu i od kuće omogućuje da svaki zaposlenik, u dogovoru sa svojim timom, može izabrati koji mu model najbolje odgovara, balansirajući između poslovnih i privatnih obaveza.

Anketa provedena među 400 zaposlenika Combisa pokazuje da se njih 84 posto izjasnilo da mogu raditi jednako učinkovito od kuće kao i iz ureda.

Zaposlenici od kuće mogu raditi do 12 dana u mjesecu, i to prema nekoliko glavnih rasporeda rada: dva dana iz ureda/tri dana od kuće, tri dana iz ureda/dva dana od kuće, četiri dana iz ureda/jedan dan od kuće, tjedan dana iz ureda/tjedan dana od kuće, dva tjedna iz ureda/dva tjedna od kuće.

Zadovoljni su jer vide prednosti ovakvog načina rada. Samostalno organiziranje radnog vremena omogućuje im da lakše usklade poslovni i privatni život, ali i uštedu vremena kojeg bi gubili na putovanje do posla.

"Samostalno se možemo organizirati tako da poslove koje je potrebno odraditi u uredu, kao što su sastanci i slično dogovorimo u tjednu kad smo u uredu. Sve funkcionira u najboljem redu", kaže Dubravko Terzić iz Combisovog Odjela digitalnih inovacija. 

Tim Jasminke Sabljak Lončarić iz Combisovog Odjela IT infrastrukture, odabrao je model 'tri plus dva', što znači da tri dana rade u uredu, a dva dana od kuće. Najveća joj je prednost što štedi dva sata svog privatnog vremena koje gubi na vožnju kod dolaska na posao.

"U svemu tome važno je naglasiti, a mi to smatramo podrazumijevajućim, da čitav leadership tim i menadžment funkcionira po principu upravljanja učinkom. Ne mjerimo je li netko proveo osam sati pred kompjutorom ili radnim stolom, već mjerimo po tome jesu li zadaci napravljeni. To jedno povjerenje isporuka po dogovorenim zadacima je osnova čitave fleksibilnosti i rada", kaže Goran Car, glavni direktor Combisa.

I.B./F.M.