Nastavljen rast prihoda od poštanskih usluga

15. rujna 2022.

Foto: Shutterstock

Pozitivna kretanja na tržištu poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj nastavljena su i u drugom tromjesečju 2022. te su ukupni prihodi iznosili 523 milijuna kuna u drugom tromjesečju, što je 10,2 posto više nego lani u istom razdoblju i 6,3 posto više u odnosu na prvo tromjesečje, objavila je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Rezultatu su ponajprije pridonijele usluge s većom, dodanom vrijednosti i veći broj tih usluga jer se ukupan broj poštanskih usluga ipak smanjio. Tako je u drugom tromjesečju 2022. preneseno 8,2 milijuna paketa što je 5,5 posto više nego u prethodnom tromjesečju i 12,6 posto više nego u istom razdoblju lani, kažu u HAKOM-u.

Rast usluga u međunarodnom prometu

Za razliku od paketa, pismovne pošiljke bilježe pad s jednim od dosad najnižih zabilježenih udjela u ukupnom broju obavljenih usluga, koji je polovicom godine iznosio 79 posto. Smanjenjem broja pismovnih pošiljaka i udjel univerzalne usluge prvi put je pao ispod 50 posto od svih poštanskih usluga.

U međunarodnom prometu broj usluga bio je veći za oko 11 posto.

Broj davatelja poštanskih usluga na tržištu nije se mijenjao te je polovicom godine i dalje usluge pružalo njih 24. Najveći je davatelj HP - Hrvatska pošta s udjelom od 87 posto po broju svih obavljenih usluga i 58,3 posto u ukupnim prihodima.

 

P.hr