Jack Ma napušta mjesto šefa Alibabe

10. rujna 2019.

Foto: Alibaba Group

Osnivač kineskog internetskog maloprodajnog diva Alibabe Jack Ma na svoj 55. rođendan odstupa s položaja izvršnog direktora i time zaključuje jedno razdoblje u povijesti ove tvrtke. Tvrtku je osnovao 1999. godine i pod njegovom dirigentskom palicom kompanija je izrasla u jednu od najvećih svjetskih internetskih kompanija.

Bivši učitelj engleskog jezika je ujedno je prvi osnivač kompanije u čitavoj generaciji uglednih kineskih internetskih poduzetnika koji će se dobrovoljno povući sa čelne pozicije u tvrtki. Na mjestu izvršnog predsjednika uprave zamijenit će ga izvršni direktor Daniel Zhang.

Aktualna vrijednost Alibabe procjenjuje se na 480 milijardi dolara a Ma je najbogatiji čovjek u Kini – prema Forbesu, neto vrijednost njegove imovine iznosi 38,6 milijardi dolara.

Inače o njemu se piše kako je prvo računalo kupio je u dobi od 33 godine, a šokirao se kada na internetu nije mogao pronaći niti jedno kinesko pivo kada je upisao to taj izraz u tražilicu. Inače sam nije imao posebna informatička znanja no u svom stanu je osnovao Alibabu, uvjerivši skupinu prijatelja da investiraju u njegovu internetsku trgovinu.  To mu je bio treći pokušaj osnivanja tvrtke, nakon što se uvjerio da mu Internet nudi mogućnosti da svoje ideje pretvori u djelo. Alibaba je u međuvremenu iz internetske trgovine postala i tvrtka koja nudi sve od od financijskih usluga do usluga razvoja umjetne inteligencije.

Novi šef Alibabe Daniel Zhang je suprotnost utemeljitelju Alibabe jer bježi od svjetla reflektora.U kompaniji stekao je nadimak Xiaoyaozi, što znači onaj bez ograničenja, po liku iz kineskih romana o borilačkim vještinama koji ne sudjeluje u borbama ali je izvrsta učitelj. Inače na kineskom tržištu Alibaba ostvaruje dvije trećine prihoda, no rast je usporen jer se ne uspjeva jednako brzo širiti u inozemstvu, posebice u Americi. Tvrtka je trebala imati ovih dana i inicijalnu javnu ponudu na Honkonškoj burzi no zbog prosvjeda, to je za sada odgođeno.

Krešimir Sočković