Naplata potraživanja bit će veliki izazov za farmaceutske trgovce

8. siječnja 2020.

Foto: Pixabay

Zdravstveni sustav u sklopu kojeg poslujemo suočen je, rekao bih, s vječnim izazovima oko financiranja u proteklim godinama, no tako očekujemo i u 2020. godini. S jedne strane, tu su očekivanja pacijenata koji žele široku dostupnost usluga i uvođenje najmodernijih načina liječenja (što naše zdravstvo u najvećoj mjeri i omogućuje), a s druge strane, tu je pritisak platitelja usluga (države) zbog držanja rastućih troškova pod kontrolom. Naše društvo, u usporedbi s razvijenim zemljama Europe, izdvaja osjetno manje sredstava za zdravstvo po pacijentu što, uz očekivanja pacijenata i mogućnosti sustava predviđenih državnim proračunom, cijeli lanac zdravstva stavlja u škare koje povremeno dovode do problema s isporukama robe i plaćanjima računa.

Kad se tome dodaju i naslijeđene dubioze zdravstvenih ustanova iz proteklih vremena, nije teško shvatiti da su izazovi sektora ogromni. Farmaceutska industrija globalno i dalje ulaže velika sredstva u istraživanje i razvoj novih lijekova, što svake godine rezultira novim lijekovima i terapijama za pacijente. Niz donedavno neizlječivih bolesti posljednjih se godina ili u potpunosti liječi ili pretvara u kronične bolesti s prihvatljivom kvalitetom života. Ta činjenica u kombinaciji s očekivanim rastom domaće osobne potrošnje daje nam razlog za relativni poslovni optimizam u 2020. godini. Predviđanja za 2020. godinu stoga ocjenjujem ocjenom 3.

Unatoč predviđanjima Europske komisije o usporavanju globalnog rasta i rasta EU, pa tako i globalne potražnje, kada je Hrvatska u pitanju, 2019. godina je pokazivala karakteristike dinamičnijeg rasta, osobito domaće potražnje, u usporedbi s 2018. godinom, pri čemu je posebno naglašen znatan rast osobne potrošnje. S obzirom na to da se predviđa nastavak pozitivnog doprinosa svih čimbenika koji određuju razinu domaće potražnje (zaposlenosti, neto plaća, kreditnih plasmana i korištenja EU fondova), Europska komisija takvim je očekivanjima prilagodila i svoje procjene rasta za 2019. i 2020. U 2019. godini stoga očekujemo rast BDP-a oko tri posto, što će i dalje biti gotovo dvostruko više negoli najrazvijenija europska gospodarstva. Kao ključni problem u 2019. godini istaknuo bih naplatu potraživanja od bolnica. Unatoč naporima državne administracije da financijski stabilizira sustav (što je, primjerice, u dijelu potrošnje lijekova na recept i postignuto), ona po meni ipak nije uspjela, ponajprije zbog nedovoljnoga proračunskog planiranja potrošnje u bolničkom sustavu. Kolika je magnituda problema bila, govori i činjenica da smo bili prisiljeni pribjeći ovrhama i blokadama - krajnjim mjerama kojima se pribjegava samo u ekstremnim uvjetima kad nam pokazatelji poslovanja jasno pokažu da smo došli do zida kad je riječ o financiranju. Bez obzira na te izazove, 2019. godinu smatramo uspješnom i ocjenjujemo ocjenom 3.

Jasminko Herceg, predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima HGK