Nakon Muzeja bećarca stiže i Kuća graševine

27. rujna 2023.

Foto: Shutterstock

Nakon što je početkom godine otvoren Muzej bećarca, u Kutjevu se, također temeljem projekta "Svijet graševine", priprema projektna dokumentacija za Kuću graševine, doznaje se od nositelja projekta "Svijet graševine" Požeško-slavonske županije.

Uz spomenuti Muzej bećarca u Pleternici, koji je do sada iznimno dobro prihvaćen, u Pakracu je u tijeku i obnavljanje Spahijskog podruma, jednog od najimpozantnijih kulturnih objekata iz 13. stoljeća.

Inače, nositelj buduće Kuće graševine je Kutjevo, grad u kojem je 1232., otvoren prvi vinski podrum.

Te tri investicije dio su projekta Požeško-slavonske županije "Svijet graševine", čija je ukupna vrijednost 8,73 milijuna eura, a koji je u velikom dijelu - sa 7,36 milijuna eura sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić ističe kako projekt "Svijet graševine" koristi vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije i zamišljen je kao podrška turističkom sektoru Požeško-slavonske županije.

"Naš cilj već je djelomično ispunjen, jer ono što se trenutačno događa u Pleternici, otkad je u veljači ove godine otvoren Muzej bećarca, nadmašilo je sva naša očekivanja. Muzej bećarca postao je pravi hit, međutim posjetitelji ne obilaze samo muzej, oni razgledavaju i ostale atrakcije, koje su bogate i raznovrsne, uživaju u lokalnoj eno-gastro ponudi i odsjedaju u apartmanima, kućama za odmor, na turističkim gospodarstvima na području čitave županije", navela je Jozić.

Dodala je da je već sad vidljivo da se takvi projekti odražavaju na sve bolje turističke rezultate, koji u Požeško-slavonskoj županiji rastu u kontinuitetu od 2018. godine. Vjeruje da će Kuća graševine zaživjeti do 2027. godine.

Naime, nakon izrade projektne dokumentacije, grad Kutjevo trenutačno je pred ishođenjem građevinske dozvole, a onda se nadaju i novim natječajima iz EU investicijskog ciklusa 2023. - 2027., kako bi osigurali i potrebna infrastrukturna sredstva.

Kroz ta tri kapitalna projekta županija je na najbolji mogući način zaokružila priču i spojila sva tri vinogorja Požeško-slavonske županije: Vinogorje Kutjevo, Vinogorje Požega-Pleternica i Vinogorje Pakrac u jedinstveni Svijet graševine.

Zahvaljujući projektu Svijet graševine i Pakrac će dobiti novo atraktivno mjesto, još jedno središte kulturne ponude grada. Spahijski podrum postat će spoj moderne knjižnice i muzeja. Taj inovativni koncept i prvi takav hibrid u Hrvatskoj omogućit će cjelovit uvid u kulturni život čitavog pakračkog kraja, a kako je Pakrac poznat po prvoj kovnici novca u Hrvatskoj iz 13. stoljeća u kojoj se kovao slavonski banovac, taj će srebrnjak u novom kulturnom središtu Pakraca dobiti svoju izložbenu cjelinu.

 

Hina/P.hr